Medvedev: Donbass ska bli ryskt och försvaras med kärnvapen

I ett inlägg på Telegram skriver Rysslands tidigare president och premiärminister Dmitrij Medvedev att de områden i östra Ukraina som intagits av Ryssland ska annekteras permanent. Sedan kan Ryssland använda ”alla ryska vapen, inklusive kärnvapen” för att hålla kvar områdena.

I onsdags höll Vladimir Putin ett tal där han beordrade mobilisering av 300 000 man till kriget i Ukraina. Det kallas fortfarande en ”specialoperation” av Ryssland, men allt mer tyder på att Kreml är på väg att överge den linjen.

Nu har Rysslands tidigare president (2008-2012) och premiärminister (2012-2020), Dmitrij Medvedev, som numera är vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, meddelat sin syn på vad som kommer att ske härnäst. På sin Telegramkanal skriver han:

1. Folkomröstningar kommer att hållas och Donbass-republikerna och andra territorier kommer att accepteras som en del av Ryssland.

2. Skyddet av alla territorier som har anslutit sig kommer att avsevärt stärkas av den ryska försvarsmakten.

3. Ryssland meddelade att inte bara mobilisering, utan även att alla ryska vapen, inklusive strategiska kärnvapen och vapen baserade på ny teknologi, kan användas för sådant skydd.

Därför behöver inte diverse pensionerade idioter med generalränder skrämma oss med prat om ett Nato-angrepp på Krim. Hypersoniska robotar kommer garanterat att kunna nå mål i Europa och USA mycket snabbare än så.

Men det västerländska etablissemanget i allmänhet, och alla medborgare i Nato-länderna, måste förstå att Ryssland har valt sin egen väg. Det finns ingen väg tillbaka.

Fullskaligt kärnvapenkrig nära förestående?

Efter den framgångsrika ukrainska offensiven där trupper till och med trängt in på den självutropade folkrepubliken Luhansks territorium, har det blivit allt fler ryska opinionsbildare som hotat med kärnvapen. Rysk militär doktrin kräver dock att det egna nationella territoriet ska vara hotat för att kärnvapenanvändning ens ska få övervägas.

Om Ryssland efter folkomröstningar i Donetsk, Lugansk, Zaporizjzja och Cherson ”erkänner” områdena som ryskt territorium har Ryssland alltså – precis som Medvedev skriver – fria händer att ”försvara” dessa områden från angrepp.

Samtidigt har USA:s tidigare högste befälhavare i Europa, generallöjtnant Ben Hodges, sagt att om Ryssland sätter in kärnvapen i Ukraina – även om det handlar om små taktiska kärnvapen – kommer Nato att svara med ett ”förödande kärnvapenangrepp” mot ryska mål, uppger Daily Mail.

Vissa bedömare menar att världen aldrig varit närmare ett fullskaligt kärnvapenkrig sedan Kubakrisen 1962.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter