Medvetna klimatlögner från Sveriges meteorologer

Detta är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Insändaren visar på den medvetna vilseledning och rena lögner som det Svenska meteorologiska sällskapet, SMS, för fram gällande klimatfrågan. Bara fem procent av meteorologerna tror själva på larmen, hävdar en svensk väderveteran.

Meteorologen Pär Holmgrens agenda

”Vi meteorologer kan spela en viktig roll i klimatfrågan om vi vill….”, skrev TV-meteorologen Pär Holmgren i tidningen Polarfront i mars 2006. Polarfront är organ för det svenska meteorologiska sällskapet (SMS).

Han rådde sina kolleger att styra intervjuer. ”Se till att du får svara på de frågor som DU vill svara på… Även om … reportern… inte frågar dig om det”.

Frågan om något beror på växthuseffekten ”behöver inte besvaras med ett ’nej’’, även om detta i och för sig skulle vara vetenskapligt riktigt”, skrev Holmgren.

Han rekommenderade sina kolleger att till exempel svara: ”Ja, det finns en risk att det här blir vanligare i framtiden.” På följdfrågor kunde de kanske svara att ”vi borde minska utsläppen av växthusgaser”.

Men han föredrog ett raskare svar: ”Höj bensinpriset till minst 100 kr litern!”

Då kunde han ”av personlig erfarenhet garantera att du får ännu intressantare följdfrågor… och ännu större utrymme i massmedia!”.

Holmgren manade sina kolleger att aktivera sig: ”Om inte din chef är tillräckligt framsynt och satsar på klimatfrågan får du väl själv ta det ansvaret.”

Kritik från tunga namn inom meteorologin

Men långt ifrån alla följde hans råd. Forskaren och docenten Tage Andersson uttalade sin skepsis i boken ”Domedagsklockan”, skriven av Svenolof Karlsson med forskarna Marian Radetzki och Jacob Nordangård som medförfattare.

Kritisk var också Bengt Söderberg, fil. lic. i meteorologi och tidigare chef för Försvarets Vädertjänst. I tidningen Polarfront kallade han betydande delar av Holmgrens artikel ”helt befängda”. Söderberg menade att Holmgren sätter ”både opartiskhet och saklighet på undantag” genom att be sina kolleger ”att försöka manipulera media”.

Men kritiska röster sopas som bekant bort och Holmgren fick sin belöning

Det har Holmgren också lyckats med. I en hetsig debatt inom SMS föreslogs att Tage Andersson inte skulle tillåtas skriva i Polarfront, eftersom det kunde ge intrycket av att meteorologerna inte var ”helt eniga” i klimatfrågan.

Holmgren blev miljöpartistisk politiker och EU-parlamentariker efter att i flera år ha föreläst i svenska kommuner för dryga arvoden.

Utan namn menar en svensk väderveteran att hälften av svenska meteorologer ligger lågt i klimatfrågan för att inte råka i onåd. Bara fem procent tror själva på larmen. Ytterligare fem procent spelar övertygade, medan tio procent öppet kritiserar klimatlarmen.

Skribent: Tege Tornvall
Näringslivs-, teknik- och biljournalist, infokonsult och redaktör för nätverket Klimatsans

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter