Megastrejk i Englands vårdsektor

En rekordstor strejk pågår just nu i England vilket Frihetsnytt redan igår aviserade. Sjuksköterskor och ambulanspersonal strejkar mot en usel ekonomisk politik och att lönerna inte håller jämna steg med inflationen.
Rekordstor strejk i England
Kan skyltmakaren ha fått inspiration från Marie Antoinette månntro?Skärmavbild: Twitter/ @keepnhspublic

Idag pågår den största strejken någonsin inom vårdsektorn i England. Det är tiotusentals sjuksköterskor och ambulanspersonal som har avstått från att gå till sina arbeten under dagen. Strejkerna förväntas fortsätta under veckan.

Enligt sjuksköterskefacket kommer akutvård och cancerbehandlingar att fortsätta under den 48 timmar långa strejken, men tusentals möten och behandlingar kommer sannolikt att skjutas upp. Ambulanssjukvården säger att den kommer att svara på de mest brådskande samtalen under strejken.

Strejken ökar trycket på den statligt finansierade nationella hälso- och sjukvården, som redan är hårt belastad av vintervirus, personalbrist och eftersläpningar som byggdes upp under den så kallade covid-19-pandemin.

Uppmanar politiker att återuppta förhandlingarna

Flera chefer på olika sjukhus har uppmanat regeringen att återuppta lönesamtalen med facken, enligt brittiska medier. Politikerna har dock inte visat sig villiga till det hittills.

Sharon Graham, generalsekreterare för fackförbundet Unite, som företräder en del av ambulanspersonalen, sade i söndags att det ”inte pågår några samtal på någon nivå med regeringen” om löner. Hon uppmanade premiärminister Rishi Sunak att ”komma till bordet och förhandla”.

På senare tid har även lärare, lokförare, bagagehanterare på flygplatser, gränspersonal, körlärare, bussförare och postanställda också lämnat sina arbeten under de senaste månaderna för att kräva högre löner.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter