Mer censur med gårdagens grundlagsändring

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Foliehatt! Konspirationsteoretiker! Detta har jag och många fler blivit kallade alltför många gånger trots att det gång på gång visat sig att mycket sedan blir till allas verklighet. Kan vi sia in i framtiden eller är det så enkelt att vi bara tar oss tiden att fördjupa oss i olika ämnen?

Rör inte grundlagen!

Den 19 mars i år tog jag intiativ till att arrangera en demonstration i Malmö med temat ”Rör inte grundlagen”. Initiativtagare i Göteborg och Stockholm hakade på idéen. Det hela stämplades som konspirationsteorier från vissa håll och några kommenterade initiativet med att ”så lätt är det inte att ändra en grundlag, skärp er!”.

Igår den 16 november röstade riksdagen fram förändringar av grundlagen som kommer att träda i kraft den 1 januari 2023. Grundlagsändringen innebär mer censur och munkavel i större utsträckning, där man vill undanhålla information som berör internationella samarbeten så som Nato eller EU.

Betyder detta att medier inte kommer kunna skriva om, eller uppmärksamma maktmissbruk och korruption eftersom eventuella visselblåsare då kommer att riskera fängelse vid utlämnande av information?

George Orwell som skrev boken 1984 berättade om kontroll och tankepoliser och med tanke på de faktagranskare som vi har idag på internet och hur man fortsätter att inskränka yttrandefriheten, är vi inte långt ifrån att få uppleva boken i vår tid. Vi har redan fått smaka på hur denna censur fungerar där resultatet blir en ensidig världsbild om hur verkligheten ser ut. 

En riktig väckarklocka på censurfronten

Ett exempel på detta är mRNA-sprutorna mot covid-19 där otroligt många människor drabbats av allvarliga skador efter injektionerna och deras liv för evigt förändrats. Detta är något som inte har fått ta plats i det offentliga rummet i tillräckligt stor utsträckning, och de som drabbats har inte blivit tagna på allvar eller fått bli hörda.

Till alla de som misstror och trycker ner sina meningsmotståndare skulle jag vilja berätta om läkemedlet Depakine som bland annat medförde allvarliga fosterskador. Där dröjde det 11 år innan man berättade om riskerna för patienterna och först efter 50 år lade man till detta i bipacksedeln. Läkemedlet ökade risken för autism, utvecklingsstörningar och deformerade ansiktsdrag. 

Vi skulle även kunna prata om Enas Moniz som fick nobelpriset för ett kirurgiskt ingrepp där man skar av nervbanorna mellan loberna för att bota ångest, oro och schizofreni. År 1949 var detta vetenskap, men idag är vi glada att det inte är så man behandlar dessa psykiska sjukdomar.

Konspirationsteori enbart en obehaglig sanning?

Åter igen skulle jag vilja poängtera att enbart de som har något att dölja, censurerar andra. Har du rent mjöl i påsen bryr du dig inte om ifall strålkastaren riktas rakt emot dig. Är de så kallade konspirationsteorierna som idag stämplas som desinformation, enbart en otroligt obekväm och skrämmande sanning som de flesta inte vågar möta?

För mig är det skrämmande att se hur många som med all kraft håller för ögonen medan vår frihet tas ifrån oss bit för bit och hur vår framtid far illa. Hur länge kommer svenska folket att blunda för de förändringar som sker och hur mycket kommer de acceptera? 

Jag tror att vi i Sverige generellt har haft det alldeles för bra, för länge. Svensken är mesigt bekväm och alldeles för godtrogen men jag ser fram emot den dagen när insikten når majoriteten och vi blir ett hav av människor som sätter ner foten.

Yttrandefriheten är hotad

Något som många av oss påtalat under en längre tid är att yttrandefriheten är hotad men vi har inte fått ett ordentligt gehör gällande detta. Den 20 augusti i år arrangerade jag tillsammans med andra en manifestation för just yttrandefriheten eftersom många av oss såg den oroväckande utveckling vi går emot. 

Jag som redan påverkats via flera sociala medier har som åsikt att yttrandefriheten är en illusion så länge den inte anpassar sig efter vad etablissemanget tycker är okej att tala om, och beviset för detta är den censur jag och så många fler fått uppleva. Jag har trots detta försökt uppmana så många människor jag kan att höja sina röster och inte låta sig skrämmas. Det är när vi står starka i den sanning vi ser som vi inspirerar andra och ger mod så att de också öppet vågar talar om allt som nu händer världen över.

Verklighetsförnekare, det är dags att agera!

Vi kan inte längre stå passiva och vänta på att någon annan ska rädda oss eller vänta på bättre tider. Alla måste vara sin egna hjälte. Ska vi minnas denna tid som ett skifte där yttrandefriheten kvävdes till fullo och dog ut eller ska vi resa oss upp och komma ihåg denna tid som när den räddades?

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

Skribent: Emilia Ögell

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter