Mer kritik mot Pehrson och hans euro-hets

Johan Pehrson, ordförande i liberalerna, väckte en del uppseende när han 22 juni förklarade att han vill införa euro i Sverige utan folkomröstning. Stödet är svagt idag liksom tidigare. Nu kommer fler synpunkter på hans uttalanden.

Pehrsonlig syn på demokrati

Frihetsnytt har redan varit inne på detta tema i samband med Johan Pehrsons uttalande. Det finns inget stöd i folkopinionen för euro i Sverige, 58 procent är mot euro, och bara 22 procent tydligt för.

I riksdagen finns ingen majoritet för att införa euro utan folkomröstning, och faktiskt inte ens inom det regeringsunderlag som grundar Johan Pehrsons egen statsrådspost. Liberalerna och Moderaterna är för, Sverigedemokraterna är emot euro överhuvudtaget och Kristdemokraterna är emot euro utan ny folkomröstning.

Det parti som absolut måste bestämma sig för att frågan ska komma upp på bordet och avgöras, Socialdemokraterna, tiger som muren i sammanhanget.

Johan Pehrson vill införa euro ändå, utan folkomröstning, enligt den gamla politiska principen ”se alltid till att använda en bra kris” som uttrycker att impopulära förslag ska tvingas igenom i kris och kaoslägen när inget ordnat motstånd kan uppbådas. I det här fallet har han nog fel om motståndet – det är samlat och väl förberett.

Affärsvärlden är skeptisk

Martin Enlund skriver i Affärsvärlden om de många märkligheter kring situationen. Bland annat kan ingen förklara varför den svenska kronan, valutan i en stat med ett av världens största bytesbalansöverskott, ska behöva falla i värde i all oändlighet.

Och inga åtgärder från regering eller riksbank verkar hjälpa kronan. Inte minst har Riksbankens mångåriga nollräntepolitik (ibland minusräntepolitik) och obligationsköp effektivt skrämt bort alla investerare från att ha tillgångar i svenska kronor.

Om det nu ens är meningen att åtgärderna ska hjälpa kronan, eller om det är tänkt att kronan ska falla tills svenskarna ger upp och självmant utan debatt eller folkomröstning går över till euron för att åtminstone få ha några småsmulor kvar.

Det vore politiskt bekvämt och lämpligt för dem som inte bryr sig mer om Sveriges självständighet än Johan Pehrson. Men frågan är hur demokratiskt det vore.

– I sammandrag kan man säga att mycket står på spel om landets folkpartister skulle lyckas kuppa igenom en anslutning till EMU. En omfattande debatt och en folkomröstning är det minsta vi kan begära. Eller är det bara jag som tycker att frågan bör tas på större allvar? avslutar Martin Enlund sin artikel i Affärsvärlden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Om (L) vill komma mer i ljuset kan dom väl välja Federlay till Johan Pehrsons efterträdare.
  Fredrik Federlay är ju ledig . Om han kan slita sig från sin pojkvän.
  Federlays pojkvän ”J ” själv verkar inte ha några hämningar : …barn , kvinnor , pojkar ,män……”J ” har sex med allt och alla.
  Kan det bli bättre för Liberalerna ???

  Har ni tänkt på hur samfällt tyst det blev om ” mansslukerskan ” den eldiga blondinen med hög lön och pistol ???
  Nu håller hon ju ÖB/Hälsingebocken varm när han inte dansar runt i pridemaskering .
  Helt plötsligt : Inte ett ord !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter