Mer pengar till tullen efter enormt knarkbeslag

En jätteskanner hos Tullverket låg bakom det enorma beslaget i Norvik i Nynäshamn i mitten av april. Myndigheten har därför fått beviljade EU-medel för att upphandla två nya skannrar, rapporterar P4-Stockholm. Beslaget visar vad den svenska tullen skulle kunna åstadkomma ifall de tilldelades mer skattemedel, på bekostnad av andra utgiftsposter.

Knark för över en miljard

Den svenska tullen lyckas dessvärre bara stoppa en bråkdel av all narkotika som flödar in över landets gränser. Foto: Envato

Det var den 18 april som polisen, i samarbete med Tullen och Åklagarmyndigheten gjorde beslaget i Norviks hamn.  Narkotikan påträffades i en container i hamnen och sex personer häktades, varav fem på sannolika skäl för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt SVT:s källor ska beslagets vikt ligga på hela 1,4 ton.

Åklagare Anders Nyberg, ville inte kommentera vikten men sade till SVT att ett snabbtest gjordes på platsen som gav utslag på kokain. Det skulle i sådana fall innebära att beslaget har ett marknadsvärde på över en miljard svenska kronor1. I dagsläget har myndigheten bara tre jätteskannrar i Sverige som är placerade i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Får miljoner i EU-bidrag

Tullverket har därför fått miljonbidrag från EU för att kunna hitta droger och vapen på fler ställen i landet. Det rör sig om 40 miljoner beviljade kronor för att kunna upphandla två nya rörliga skannrar. De kommer att placeras i Gävle och Svinesund vid den norska gränsen2.

EU-medlemskapet kostar i dagsläget betydligt mer än Sverige får tillbaka i form av olika EU-bidrag. Faktiskt mer än dubbelt så mycket. Foto: Envato

Upphandlingen ska vara klar till hösten och Tullverket har redan ansökt om ytterligare medel till en ny, stationär jätteskanner i Göteborg och en rörlig i Helsingborg, meddelar P4-Stockholm. Enligt Tullverkets kontrollchef Tony Magnusson var skannrarna under 2023 inbladade i narkotikabeslag till ett värde av minst två miljarder kronor.

Kan stoppa betydligt mer

Frihetsnytt lyfte i en artikel häromveckan fram Tullverkets skriande resursbrist, där myndigheten är i behov av en halv miljard kronor för att kunna utföra sitt grundläggande jobb i form av mer personal och teknik, ny lagstiftning, beväpning, beredskap och nya IT-system.

Pengarna skulle ganska enkelt (och på kort tid) kunna skakas fram genom att ta från andra, mindre viktiga utgiftsposter i statsbudgeten. Bara EU-medlemskapet kostar svenska skattebetalare minst 33 miljarder kronor netto per år (Inbetalad EU-avgift minus EU-bidragen som erhålls).

  1. Priset för kokain på gatan är enligt fjolårets rapport från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning 900 kronor/grammet. 1,4 ton kokain skulle ha ett värde av 1,26 miljarder kronor. []
  2. I norra Sverige saknas dessa skannrar helt och hållet, vilket lämnar gränsen mot Finland och Nordnorge (vid Riksgränsen) ganska öppen. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter