Meta åter inblandat i hantering av olaglig information

Både läcker och inhämtar integritetskänslig information

Mängder av Facebook- och Instagramanvändares uppgifter har läckt till en datahackers hemsida. Irländska dataskyddsmyndigheten har nu ålagt Meta att betala 2,9 miljarder kronor i böter för brott mot GDPR-lagen. Men det är inte det enda som läckt. Även skatteuppgifter från människor utan konton hos de sociala medierna har inhämtats till Facebook.

Irländska dataskyddsmyndigheten, DPC, bötfäller Meta för brott mot GDPR-lagen efter att rapporter framkommit att detaljerad information från över 530 miljoner Facebookanvändare exponerats på nätet, rapporterar Techcrunch. Bara på Irland har Meta fått nästan 10 miljarder kronor i böter på ett drygt år.

Har inhämtat känslig info via deklarationstjänst

Det är dock inte bara Facebook- och Instagramanvändares uppgifter som har röjts. Facebook har inhämtat känslig finansiell information via skattedeklarationstjänster som använt en enkel kod som kallas Meta Pixel och som i hemlighet skickat information till Facebook, uppger Reclaim the Net.

Informationen omfattar namn, e-post, inkomst, information om stipendier, status för deklaration och återbetalningsbelopp. Facebook använder sedan informationen för att ”förbättra sina annonseringsalgoritmer”. Informationen har skickats oavsett om personen har haft ett Facebookkonto eller ej.

Det är oerhört allvarligt att denna typ av information ständigt hamnar i fel händer och ett hot mot den personliga integriteten och säkerheten. Nyligen rapporterade Frihetsnytt om att 500 miljoner WhatsApp-konton är hackade och ägaren är även där Meta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter