onsdag, 28 september, 2022

Facebook, Instagram och TikTok bötfälls för HBTQ-propaganda

Big Tech har finansierat ryska staten med miljarder för att slippa ta bort könsbytesförslag från sina sajter – nu extremistklassade

Facebook och Instagrams moderbolag, Meta Platforms, dömdes av en rysk domstol under förra veckan till att betala 4 miljoner rubel i böter, motsvarande cirka 5.6 miljoner kronor, på tisdagen för att de inte tog bort inlägg som den ryska regeringen kallade ”HBTQ-propaganda”. TikTok dömdes samtidigt till böter på 2 miljoner rubel för att också misslyckas på den fronten.

Enligt rysk lag är HBTQ-propaganda såsom gaypridemarscher, reklam för sexuellt avvikande beteende och sexuellt innehåll i barnprogram förbjudna i Ryssland. Sedan lagen trädde i kraft år 2013 har sociala mediebolag bötfällts regelbundet för att de inte har raderat innehåll som lagen betecknar som skadligt för minderåriga.

Under förra året dömde ryska domstolar Google med 7,2 miljarder rubel i böter för att de inte tagit bort innehåll HBTQ-propaganda från sina ryska tjänster. Meta (moderbolag till Facebook och Instagram) har dömts till böter för liknande brott med 27 miljoner rubel medan Twitter kom billigt undan med 41 000 rubel under år 2021.

Extremistiska organisationer

Eftersom en rubel inte är värd mer än 14 öre har domstolarna inte kommit upp i mer än en miljard svenska kronor, och sedan mars månad torde dessa intäkter sina för gott. Metas två tjänster är sedan dess förbjudna i Ryssland efter att bolagen i sina ”communityregler” inkluderat mordhot och dödsönskningar som tillåtliga, förutsatt att dödshoten riktade sig mot ryska soldater eller mot landets president. Meta är sedan dess klassat som en ”extremistisk organisation”. Bedömare menar att detta inte var en dag för tidigt – förnuftiga västerlänningar inser sedan länge att i stort sett hela det västerländska medialandskapet vore väl förtjänt av motsvarande klassifikation.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:34

Nyhetssändning 26 september

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna