Mexiko kräver Nord- och Sydamerikansk superstat med öppna gränser

Mexikos president förnyar sina krav på en kontinental superstat som öppnar gränserna för att kombinera nordamerikanska företag och sydamerikanska låglönearbetare.

”Jag kommer i juli att besöka Joe Biden i Vita huset och jag vill diskutera frågan om integrationen av hela Amerika med honom”, sa president Andrés Manuel López Obrador vid en presskonferens i Mexikos presidentpalats. Han fortsatte: ”Min ståndpunkt är att precis som hur det europeiska samfundet skapades … måste vi göra detsamma i Amerika.”

Liknande förslag på en kontinentomfattande superstat drevs fram 2001 av president G.W. Bush och Mexikos dåvarande president, Vicente Fox. Deras impopulära ”Any Willing Worker”-plan skulle ha gjort det möjligt för amerikanska arbetsgivare att enkelt importera låglöneanställda från Central- och Sydamerika. Planerna lades på is efter attacken mot World Trade Center den 11 september.

López Obradors uttalande kom under ett långt klagomål om amerikansk politik och den förmodade makten hos de anti-latinokubanska väljarna i USA: ”Naturligtvis är de mest omänskliga, invandrarfientliga, auktoritära människorna republikaner, men de finns också i det demokratiska partiet. Till exempel senator Bob Menendez, han är från den kubanska gemenskapen – och den har ett enormt inflytande.

Den mexikanske presidentens inställning härstammar från gamla drömmar från den sydamerikanska samhällseliten om sin egen superstat på södra halvklotet. Idén drevs längst mot förverkligande av Simon Bolivar (1783-1830) i början av 1800-talet men misslyckades på grund av Sydamerikas enorma storlek och etniska mångfald.

Mexikos statschef fortsätter sitt resonemang: ”Varför inte förverkliga Bolivars drömmar, inklusive USA och Kanada? Det är bra för oss utifrån våra kulturella relationer, vår vänskap, men också på grund av ekonomiska och kommersiella relationer.”

Han anklagade de invandringskritiska krafterna i USA för de politiska hindren för större enande mellan USA och Syd-/Centralamerika: ”Jag talar nu om det republikanska partiets attityd, som säkerligen kommer att driva med sina talesmän att veckans amerikanska toppmöte var ett misslyckande. Ja, det är möjligt att det kommer att bli ett misslyckande, men vi kommer inte att vara tysta längre inför förolämpningar mot invandrare och mexikaner. Och jag kommer att insistera på en invandringsreform”

Liksom sin historiske föregångare Simon Bolivar, föreslog López Obrador att den imaginära föreningen av Nord- och Sydamerika inte borde ta hänsyn till folkvilja eller den hypotetiska superstatens levnadsstandard. ”Alternativet är kontinental transformation och du måste våga göra det. Och då behöver vi inte fortsätta tänka på nästa val, eftersom vi måste tänka på nästa generation.” avslutade den mexikanske presidenten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter