Mexikos frånvaro gör Joe Bidens toppmöte till en totalflopp

Toppmötet ”Summit of the Americas” som Joe Biden arrangerar i Los Angeles misslyckas med att uppvisa enighet mot Ryssland och Kina

”Jag kan meddela folket i Mexiko att jag inte kommer att gå till toppmötet”, meddelade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador på måndagen om toppmötet i Amerika som USA är värd för i Los Angeles. ”Jag kommer inte att gå till toppmötet eftersom inte alla länder i Amerika är inbjudna.”

Axios har beskrivit det som ”ett slag för president Biden, som försöker återhämta USA:s inflytande i Latinamerika och Karibien, som har blivit närmare knutna till Kina de senaste åren.” Toppmötet startade i måndags och kommer att pågå tills på fredag. Biden ville använda det som en uppvisning av ”enighet” under regionalt amerikanskt ledarskap, men med den mexikanska ledarens tydliga frånvaro är det helt klart att de båda världsdelarna är splittrade.

Det har varit hård debatt om listan över inbjudna till toppmötet i flera veckor, men uteslutningen av ledare från Kuba, Nicaragua och Venezuela – alla vänsterstyrda nationer kända för att konfrontera USA:s utrikespolitik – var droppen för Mexiko.

”Det kan inte bli ett toppmöte om inte alla länder är inbjudna”, sa López Obrador på en presskonferens. Han sa att utrikesminister Marcelo Ebrard kommer att gå i hans ställe. ”Eller det kan finnas en, men det är att fortsätta med all interventionspolitik”, tillade han, och underströk också att Biden ”inte respekterar dessa länders suveränitet, deras oberoende” genom att inte bjuda in dem.

Till Mexikos kritik av toppmötet anslöt sig Bolivia, Guatemala, Honduras och Antigua och Barbuda – som har bekräftat att deras ledare inte heller kommer att närvara vid toppmötet. Motståndet från ett så stort och inflytelserikt land som Mexiko för ett regionalt toppmöte visar på att det är pinsamt för Vita huset, med tanke på att Joe Bidens främsta utrikespolitiska mål har varit samarbete mellan länder för att motverka Ryssland och Kina. Ändå räknas både Venezuela och Kuba som till Rysslands intressesfär.

Förra månaden betonade den mexikanske presidenten att alla måste bjudas in till toppmötet för att främja och säkerställa ”hela Amerikas enhet”. Detta också eftersom han planerar att personligen pressa Joe Biden i frågan vid ett potentiellt statsbesök till Washington senare i sommar: López Obrador sa att han hoppas kunna besöka Vita huset i juli för att prata med Biden om ”integreringen” av alla Nord- och Sydamerikanska länder till en superstat, med målet att bilda något som liknar Europeiska unionen.

Mitt under kriget i Ukraina och västerländska embargon mot ryska exportvaror har Biden-administrationen försökt få Nicolás Maduros Venezuela ”in från kylan” när de försöker utnyttja ”alternativa” oljekällor. På grund av detta fanns det latinamerikanska förhoppningar om att Caracas-regimen skulle bjudas in till toppmötet i Amerika, men till slut fick Venezuela aldrig någon inbjudan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter