Mexikos president anklagas för att ha bedrivit spionage mot kritiker

Israeliskt spionprogram har använts mot journalister

Mexikos president anklagas för att spionera på sina kritiker, efter att journalister som utreder oegentligheter drabbats av ett datorvirus. Presidenten nekar till anklagelserna.

Under söndagen upptäckte organisationen Citizen Lab att två journalister och en människorättsaktivist under 2019 till 2021 varit utsatta för viruset PEGASUS, ett spionprogram framtaget och ägt av det israeliska företaget NSO Group, vilka endast levererar till myndigheter och ordningsmakter, rapporterar Reuters.

Lovar åtgärder mot spioneri, står nu själv anklagad för det

Snabbt föll misstankarna på president Andres Manuel López Obrador.

López Obrador tillträdde posten 2018, med löftet om att myndigheter inte skulle tillåtas att spionera på medborgarna, samt PEGASUS inte skulle få användas.

När han ställs inför anklagelserna om spionaget, svarar han att ”det inte är sant att journalister och oppositionella spioneras på”.

Vidare säger han att militärens underrättelsearbete inte är att räkna som spionage och att de som nu framför anklagelserna om användning av PEGASUS, bara är ute efter att smutskasta hans regering.

Kärvt förhållande till media – kallas ”populist”

López Obradors förhållande till den mexikanska median har dock aldrig varit speciellt bra.

Han har slagit tillbaka mot anklagelser och påhopp på ett sätt som, av utländsk massmedia, liknats vid Donald Trump och Jair Bolsonaro.

I likhet med dessa två kallas han ofta för ”populist”, dock i det här fallet står han längre ut på vänsterskalan än Trump och Bolsonaro.

Hans hårda retorik mot media generade i våras kritik från EU, vilket besvarades med att påtala hyckleriet, korruptionen och lögnerna hos den europeiska överstaten, samt att dessa inte skulle glömma att ”Mexiko inte längre är någons koloni”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter