Mexikos president vill riva Frihetsgudinnan i New York

Om Julian Assange utlämnas till USA och döms för spioneri, tänker Mexikos president kampanja för att riva ner Frihetsgudinnan. Det sade han vid en presskonferens.

Det var vid en pressträff i måndags som Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador sade att USA borde återlämna Frihetsgudinnan till Frankrike ifall de inte lägger ner åtalet mot den världsberömde journalisten.

– Ifall de tar honom till USA och han döms till maxstraffet att dö i fängelse måste vi starta en kampanj för att riva ned Frihetsgudinnan, sa Lopez Obrador.

Presidenten, ofta omnämnd med sitt något krångliga namns initialer AMLO, menar att Frihetsgudinnan knappast kan symbolisera frihet längre om Assange döms.

Enligt RT var utspelet från Lopez Obrador ett svar på en amerikansk rapport från tidningen Washington Post och NGO-gruppen Reportrar utan gränser som kritiserar Mexikos regering för att inte göra tillräckligt för att beskydda landets journalister.

Medierna är hycklare

Presidenten anklagade vidare medierna för hyckleri då de själva publicerat uppgifter som Wikileaks släppt men nu vägrar att försvara Julian Assange.

– När denna information släpptes deltog flera medier. De gick med på att offentliggöra informationen eftersom de ansåg att det skulle utgöra ett bidrag till försvaret av mänskliga rättigheter, av yttrandefriheten, att inte bidra till de dubbla budskapen, till lögnerna, till att säga en sak och sedan göra en annan, sade AMLO.

AMLO sade förra månaden att han skulle prata med USA:s president Joe Biden om att lägga ner åtalet mot Assange när han träffar Biden. Han blev inbjuden att prata med Biden efter att han vägrat delta vid Summit of the Americas, en konferens för länderna i Organization of American States (OAS) där de flesta länder i Nord- och Sydamerika ingår. I år hålls konferensen i USA och Lopez Obrador vägrade delta i protest mot att Venezuelas, Kubas och Nicaraguas presidenter inte tilläts närvara.

Undergräver USA:s trovärdighet

Assange står åtalad för spioneri efter att han bidragit till att Wikileaks släppt vad USA betraktar som statshemligheter, bland annat rörande det omfattande spioneri mot de egna och andra länders medborgare som USA:s underrättelsetjänster bedriver. För några veckor sedan gav Storbritanniens inrikesminister Priti Patel klartecken för att utlämna honom. Assanges advokater kämpar sedan dess med att överklaga beslutet.

Åtalet mot Assange anses av många bedömare undergräva USA:s trovärdighet. Fallet har använts av ledare och myndigheter i flera länder, bland annat Ryssland, Kina och Azerbajdzjan, för att ifrågasätta kritik från väst mot dessa länders pressfrihet.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar