Medlingsinstitutet rapporterar att reallönerna enligt juli-mätningen nu sjunker med 5,5 procent på årsbasis. Dagens Industri meddelar detta som ”Lönerna ökade med 3 procent i juli”.
Det är i en artikel från i fredags som Dagens Industri – annars ofta en av de mer balanserade tidningarna i Bonnier-sfären – begår den märkliga rubriksättningen och rapporteringen.
”Enligt den preliminära statistiken ökade lönerna i juli med 2,8 procent”, skriver tidningen.
Märklig vinkling
Lönerna ökade inte alls med 2,8 procent i juli – de ökade med 2,8 procent jämfört med juli för ett år sedan, alltså utslaget över ett helt års tid. Detta är dock en vanlig felformulering i sammanhanget.
Märkligare är DI:s val av fokus. Reallönerna sjönk med 5,5 procent under perioden på grund av den höga inflationstakten. Men den informationen ges DI-läsarna inte förrän i sista stycket av artikeln.
Läsare som saknar prenumeration på DI får alltså endast veta att lönerna ökade med 3 procent ”i juli”.
Innan DI presenterar den information som egentligen är den relevanta, det vill säga att reallönerna har minskat kraftigt, har man två gånger hunnit citera Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg som förklarar att lönerna har ökat och varför – utan att inflationen ens nämns.
Samma nyhet helt annorlunda hos konkurrenten
När Realtid presenterar samma nyhet är däremot de sjunkande reallönerna i fokus, och även Petter Hällberg tillåts framföra det som faktiskt är relevant:
– Trots att lönerna ökat lite snabbare de senaste månaderna är det inte med någon anmärkningsvärd takt jämfört med perioden före pandemin. Den höga inflationstakten innebär att löntagarnas reallöner minskar med 5,5 procent om man räknar in effekterna från boränteförändringar. I en internationell jämförelse sticker dock Sverige inte ut, de svenska reallöneminskningarna liknar de i de flesta andra länder, säger Petter Hällberg.
Bakom båda artiklarna ligger nyhetsbyråer: Nyhetsbyrån Direkt som anlitas av DI och Nyhetsbyrån Finwire som anlitas av Realtid.