Migrantströmmar orsakar nödläge i El Paso

El Paso utlyser nödläge

Det enorma inflödet av migranter över gränsen från Mexiko till USA, har fått borgmästaren i staden El Paso att utlysa nödläge.

Staden El Paso i Texas, som ligger nära gränsen mellan USA och Mexiko, har den senaste tiden upplevt ett enormt ökat inflöde av migranter från Latinamerika. Situationen har blivit ohanterlig för stadens poliser, men även för stadens sociala myndigheter. Inflödet är så omfattande att folk sover på gatorna, rapporterar Reuters.

Utvecklingen bör dock inte ha varit oväntad, då El Paso utgör ett av Demokraternas starkaste fästen i Texas och har en historia av att välkomna migranter. Att dessa nu söker sig dit får ses som ett resultat av de öppna famnar som staden skrutit om tidigare.

De senaste veckorna har gränskontroller noterat att runt 2400 personer om dagen tar sig över gränsen vid det som kallas El Paso-sektorn. Migrantströmmarna har även ökat rekordmycket sedan Joe Biden blev president 2021.

Vill inte lämna över kontrollen till guvernören

Oscar Leeser, El Pasos borgmästare
Oscar Leeser, El Pasos borgmästare. Foto: Wikipedia/ Donna Burton

Den demokratiske borgmästaren Oscar Leeser har nu valt att utlysa nödläge i staden, trots att han för ett par veckor sedan påstod att det inte skulle bli aktuellt. Nu ber han om hjälp med resurser och personal för att kunna inhysa migranterna, rapporterar Fox News.

Leeser vill inte lämna över kontrollen över stadens sociala anläggningar till guvernören, den folkligt populäre Greg Abbott, som gjort sig känd för att bussa migranter till politikerna i USA:s nordliga, Demokratstyrda storstäder, vilket Frihetsnytt har skrivit om.

Abbott har dock försäkrat honom om att inget sådant kommer att ske utan att Lesser ger sitt medgivande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter