Migrationspakten är klar – så här blir det

Nu är EU:s nya migrationspakt på plats. Samtliga medlemsländer är överens om hur man framöver ska hantera migrationen till Europa. Detta innebär den nya migrationspakten.

Efter att ha förhandlat, bråkat och kompromissat är samtliga medlemsländer i EU överens om en så kallad migrationspakt. Migrationspakten är tvingande för samtliga medlemsländer och har som syfte att få en kontrollerad invandring till Europa.

Ökad invandring till Europa

Invandringen till Europa är den högsta sedan migrationskaoset 2016. Bara i år räknas fler än 270 000 anlända till Europa, rapporterar FN:s migrationsorgan IOM. Majoriteten av invandrarna kommer från Syrien, Guinea, Elfenbenskusten och Tunisien.

Under föregående migrationskriser har några länder stuckit ut ur mängden och tagit emot särskilt många. Bland dessa länder finner vi bland annat Sverige och Tyskland.

Tvingande att ta emot invandrare

Det finns länder som tidigare inte velat ta emot några större mängder invandrare, i synnerhet Ungern och Polen. Den nya migrationspakten kommer göra det tvingande för samtliga medlemsländer att ta emot invandrare.

Migrationspakten har fått kritik just för att vara tvingande och många anser att det är upp till varje land hur mycket invandrare man vill ta emot.

Det går dock att köpa sig fri från att behöva ta emot invandrare, men enligt uppgifter kommer detta att vara dyrt.

Vad är syftet med migrationspakten?

Den nya migrationspakten har som uttalat syfte att minska invandringen till Europa genom att bland annat göra det mindre lönsamt för migranter att ta sig från ett EU-land till ett annat samt försvåra missbruk av befintliga regler.

Kritiker menar att ovan beskrivning är ett svepskäl som låter bra men att den nya migrationspaktens egentliga syfte är att tvinga medlemsländer som inte vill ta emot invandrare att göra det samt att ge skenet till europas befolkningar att man nu tar krafttag mot den massiva invandringen.

Migrationspakten väntas formellt bli godkänd av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd i början av 2024.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter