Militärexperterna om försvarsupprustningen – ”Kan inte lita på Nato”

Riksdagens försvarsberedning har presenterat en rapport om hur det svenska försvaret ska rustas upp. Frihetsnytt har intervjuat militärexperterna Roger Richthoff och Jeff Ahl, som båda har en bakgrund av arbete i både riksdagen och militären.

Under fredagen rapporterade Frihetsnytt om försvarsberedningens nya rapport om upprustningen av det svenska försvaret, samt den pressträff som hölls. Med anledning av detta har Frihetsnytt intervjuat två personer med erfarenhet av både riksdagen och militären: Jeff Ahl och Roger Richthoff.

Ett ”fredsskadat” försvar

Jeff Ahl satt i riksdagen för Sverigedemokraterna 2014-2018 och är reservspecialistofficer vid Norrbottens Regemente. Han har läst igenom rapporten och kommenterar exakt vad den innebär.

Den resurs som verkligen behövs är manskap. Foto: Försvarsmakten/ Antonia Sehlstedt
Den resurs som verkligen behövs är manskap. Foto: Försvarsmakten/ Antonia Sehlstedt

Rent generellt så kommer krigsförbanden bli marginellt fler, man går från en redan låg nivå. Problemet är bland annat att det finns snabbare sätt att öka volymerna. Vi har en förhållandevis stor kader av reservofficerare och reservspecialistofficerare, så man skulle kunna ersätta de privata företagen, där dessa personer jobbar och kalla in dem. De kan därefter göra det möjligt att öka antalet värnpliktiga och utbilda nya officerare, säger han till Frihetsnytt.

Personal är det som tar längst tid att få fram och utgör den största gränssättningen. Materiel går efterhand att få in mer av om man gör stora långsiktiga beställningar.

Går det att genomföra på ett bra sätt?

Nato. Foto: Envato
Nato. Foto: Envato

Allt man gör går att lösa, även om man kommer stöta på problem. Nu har man en volymökning som är väldigt ”fredsskadad”, där inget större hot ses i närtid. Det är där faran ligger med våra politiker. De bygger sitt resonemang på att vi nu är med i Nato. Det finns det två stora faror med, vad jag skulle vilja kalla ”Natosyndrom”.

För det första vet ingen hur Nato utvecklas. Vi har sett under kriget i Ukraina att när USA säger att de ska skicka stöd så stämmer det inte. De ger inte så mycket som de har lovat, nämligen bara så tillräckligt för att Ukraina ska vinna kriget. Så vi kan räkna bort USA:s stöd. Det kommer inte vara i den omfattning som folk inom Natolobbyn fantiserar om.

Det finns även en fara i att Nato splittras eftersom politiker, framförallt i Europa, nu börjar prata om att det inte går att lita på USA. Nato är ju i huvudsak till för att gynna USA:s geopolitiska intressen. Då kan vi stå i en situation där vi anpassat vår uppbyggnad av försvaret och hur vi ska försvara Sverige, till en stormaktsallians som antingen är dysfunktionell eller kanske inte ens kommer existera i samma form som den har nu.

Fokus för Sveriges sida bör ligga på att: 1. Kräva av Nato att vi upprättar ett eget nordiskt försvarskommando, där vi planerar för försvaret av Norden; 2. Parallellt måste vi utgå från risken att det kan bli krig i närtid, det finns både inre hot, såsom de kriminella klanerna, och ett potentiellt yttre hot från Ryssland.

På pressträffen utgjordes den stora stötestenen av finansieringsfrågan. Tror du att man kan få ihop den finansiering som krävs?

Nu är man ju politiskt överens och det man har sagt att man ska finansiera, det tror jag att man kommer hitta finansiering för. Sen hänger det på vilken regering vi har då. Nu är ju målsättningen uppsatt och jag tycker den är alldeles för låg, för jag hade hellre sett en snabbare volymökning, samt fokus på att det faktiskt kan bli konflikter i framtiden.

Även om vi skulle lämna Nato, vilket jag tycker att vi ska, så kan Sverige på grund av egna geopolitiska avvägningar dras in i ett krig, oavsett om vi är med i en allians eller inte. Eller så kan vi utsättas för ett enskilt anfall för att vi ska användas som en bricka i ett större spel mellan de globala stormakterna.

Håller igång ”krigshotsnarrativet”

Roger Richthoff, som också suttit i riksdagen för SD och ingått i försvarsutskottet och försvarsberedningen, är kritisk till det som lagts fram. Inte minst anser han att man inte har löst frågan om finansiering.

En sån här rapport innehåller en stor brist och det är att man inte har genomfört någon större diskussion om finansiering. Peter Hultqvist påpekade detta på ett, enligt mig, mycket bra sätt. Han har de bästa kommentarerna, nämligen att det går lätt att kasta ut runt 180 miljarder kronor med det man skjuter till tidigare. Men att slänga fram dessa pengar och inte ha någon finansiering, där håller jag med Hultqvist att det är en mycket stor brist i det här.

Peter Hultqvist under pressträffen. Skärmavbild: Regeringskansliet
Peter Hultqvist under pressträffen. Skärmavbild: Regeringskansliet

Det är som de själva säger, det finns ju risk för skola, omsorg och välfärd. Vi vet hur det ser ut på våra sjukhus och vår äldrevård. Våra vägar är knappt körbara längre. Tågen fungerar sällan och vi behöver ett enormt järnvägsunderhåll.

Han är även kritisk till den hotbild som målas upp och anser att den snarare fungerar som en ond spiral.

Själva ambitionen är att driva fram en mycket hastig, nästan panikartad satsning i vissa stycken. Det handlar om att utnyttja det här hotbildsnarrativt som finns, man hänvisar till det säkerhetspolitiska läget, att det är mycket allvarligt och hävdar att det här ska förbättra säkerheten, säger Richthoff.

Det man gör är att hålla igång trycket, hotbilden ska öka, behovet av åtgärder ökar och då har man till slut en hotbild som är ett resultat av det egna agerandet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja , så är det vi har enorma behov i landet . Vägar , järnvägar , osv. i all oändlighet.

    Dom som förstört vårt försvar med ständiga nedskärningar får inga frågor ……

    Och nu skall det återskapas….njae……lycka till !! Jag tänker iaf inte ta kulor hett bly för något av dom partier som sitter i riksdagen…..
    Efter 40 år av åsiktsförföljelse är man ju luttrad .

    Men får vi en vettig regering med företrädare för detta forum är jag med direkt.😁

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter