Miljardregn till public service – vänstern rasar

Idag presenterade regeringen sin public service-utredning. Utredningen föreslog bland annat ytterligare granskning och uppföljning och att public service inte skall få fullt så mycket medel som de önskar. Trots att verksamheten i allt väsentligt fortsätter som tidigare är oppositionen upprörd och föreslår bland annat starkt ökade anslag.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat om har det funnits en stark oro bland etablissemangsmedier inför dagens pressträff från regeringens public service-kommitté. Tidigare TV4-chefen Jan Scherman har talat om ”kollaps” och ”slakt”, och dessutom jämfört med George Orwells 1984

Mindre pengar än önskat

Under morgonen hölls en pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand och regeringens utredare, den tidigare partiledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglund. Där presenterades utredningens innehåll i breda drag. Dess uppdrag är att slå fast hur Public Service ska regleras från och med 2026 och vad som skall ingå i dess skattefinansierade uppdrag.

Etablissemangsmedia har redan innan offentliggörandet av utredningen hävdat att det kommer leda till en ”masslakt av public service”. I själva verket kommer public service fortsätta få anslag, men utökningen kommer att minska i omgångar (se bilden nedan). Med andra ord kommer allting i praktiken att fortsätta som vanligt.

På sida 411 i utredningen i utredningen framkommer att anslagen kommer öka med flera miljarder varje år.

Så kommer anslagen att förändras de kommande åren. Skärmavbild: Regeringskansliet
Så kommer anslagen att förändras de kommande åren. Skärmavbild: Regeringskansliet

Ovant för media: kritisk granskning?

Det som dock verkar vara nytt, är något som etablerad media inte är van vid: kritisk granskning. Enligt Hägglund kommer en extern granskning att genomföras regelbundet, både för enskilda inslag, artiklar och inlägg på sociala medier.

De bolag som räknas till Public Service (SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion) ska varje år redovisa hur de sköter sitt uppdrag. Sådana redovisningar görs redan, men om det kommer leda till en mer kritisk granskning återstår att se.

Vänstern rasar

Trots att SVT och Sveriges radio i allt väsentligt kommer att fortgå som tidigare har vänstern gått i taket. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet (den rödgröna oppositionen) har motsatt sig flera förslag, vilket framkommer i en debattartikel i Dagens Nyheter. De har bland annat påstått att public service kommer tvingas göra stora nedskärningar som ett resultat av detta.

De rödgröna vill bland annat att pengar ska läggas på program som hålls på minoritetsspråken (samiska, tornedalsfinska, romani och jiddisch). De vill även att skattepengar i stor utsträckning ska läggas på jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det enda som ser ut att förändras, enligt utredningen, är att det inte längre kommer finnas några krav på dessa perspektiv.

Kritiken mot public service tilltar

Som Frihetsnytt har uppmärksammat riktas det återkommande skarp kritik mot hur bland annat SVT sköter sitt uppdrag. Bara under 2024 har det anordnats två demonstrationer mot SVT, den 3 februari och den 13 april. Där har det påtalats att SVT:s nyhetsrapportering är vinklad och att man följer en politisk agenda.’

Demonstration mot SVT den 3 februari. Foto: Frihetsnytt
Demonstration mot SVT den 3 februari. Foto: Frihetsnytt

Att det finns en skillnad med politiska inriktningar och förtroende för skattefinansierad media uppmärksammades under pressträffen. En journalist uppmärksammade att vänsterväljare har högre förtroende för SVT än vad högerväljare. På detta svarade inte kulturministern på.

Trots att det finns en kritisk syn på public service bland personer som röstar på Sverigedemokraterna (SD), har SD ställt sig bakom utredningens förslag.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter