Miljoner skattekronor till avgående direktörer

När Göteborgs stad stängde ner fastighetskontoret, lokalförvaltningen och park och natur vid årsskiftet, blev tre direktörer uppsagda. Men trots det kommer de att få ut en full lön på runt 100 000 kronor i månaden i ett halvår, utan att jobba. Med fallskärmar inräknat landar allt på 6,6 miljoner kronor. Allt finansieras med skattepengar.

I samband med en omfattande omorganisering som Göteborgs stad gjorde vid årsskiftet, lades ett antal förvaltningar ned och flera direktörer fick inte förnyat förtroende att fortsätta på sina poster.

De skulle egentligen ha kunnat sägas upp för sex månader sedan, men då kommunen väntat med det tills årsskiftet, har de fortfarande sex månaders uppsägningstid på sig och kommer därför att få ut full lön, rapporterar Göteborgs-Posten (GP).

Enligt GP:s sammanställning kommer de tre direktörerna att få ut följande summa under sin kvarvarande tid:

  • Martin Öbo: 113 100 kronor i månaden (totalt 678 600 kronor)
  • Patrick Kristensson: 110 300 kronor i månaden (totalt 661 800 kronor).
  • Linda Nygren: 111 600 kronor i månaden (totalt 669 600 kronor)

Får full lön för inget jobb

Problemet är dock att det inte finns något jobb för direktörerna att utföra och det kommer innebära sex månader av skattepengar som betalas ut i lön, utan att skattebetalarna får något för det.

Faktum är att kommunen var fullt medveten redan i juli om att inga jobb skulle finnas för direktörerna efter årsskiftet och uppsägningstiden borde därför ha pågått under hösten, då det fortfarande fanns arbetsuppgifter.

När GP ifrågasätter de ansvariga politikerna, moderaten Christer Holmgren och kristdemokraten Mats Ahdrian, ges endast intetsägande svar om rekommendationer och att det var bättre att direktörerna fokuserade på jobbet under hösten, istället för att leta nya jobb.

Fallskärmar och avgångsvederlag för miljoner kronor

Men i juni, när uppsägningstiden löper ut, träder istället fallskärmarna in. För Martin Öbo och Patrick Kristersson innebär det ett avgångsvederlag på 12 månader och 1,3 miljoner kronor vardera. För Linda Nygren gäller ett äldre avtal på 18 månader och strax över två miljoner kronor.

Totalt kommer dessa tre direktör att ha kostat skattebetalarna runt 6,6 miljoner kronor, utan att något arbete utförts för pengarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter