Miljöpartiernas tapp försvårar radikala klimatåtgärder

Trots det svenska Miljöpartiets framgång i EU-valet har ’De Grönas partigrupp’ i EU-parlamentet tappat rejält. Tappet väntas ha stor påverkan på EU:s klimatpolitik och många av de radikala klimatåtgärder som miljöpartierna förespråkat, och till viss del redan lyckats genomdriva. Oftast med katastrofala konsekvenser för vanligt folk.

Firandet som kom av sig

Har inte många skäl att fira efter EU-valets resultat då Sverige är ett litet land i EU-parlamentet. Foto: Wikipedia /Frankie Fouganthin
Amanda Lind har inte många skäl att fira efter EU-valets resultat då Sverige är ett litet land i EU-parlamentet. Foto: Wikipedia /Frankie Fouganthin

Även om det svenska Miljöpartiet firade den nationella framgången rejält på valnatten är skälen att fira på Europanivå desto färre. Som Frihetsnytt skrev om i går (måndag) förlorar De Grönas partigrupp sannolikt 19 mandat och får därmed endast 52 mandat totalt.

Mats Engström, senior rådgivare på svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) säger att tillbakagången är ett faktum1 och att deras inflytande kommer att minska ordentligt.

I EU-valet har De Gröna blivit förbisprungna av bägge högersammanslutningarna ECR och ID och är nu bara sjätte största partigrupp i parlamentet. Framförallt är det de tyska och franska miljöpartierna som rasat ihop sedan förra EU-valet 2019.

Försvårar klimatåtgärder

När balansen i EU-parlamentet förskjuts åt höger blir det framförallt svårare för dem att få igenom ett ambitiöst klimatmål för 2040, samt en rad andra klimatåtgärder. Mycket hänger dock på vilken samarbetslinje som parlamentets största partigrupp EPP2 väljer.

Vill de vända sig högerut istället för att fortsätta göra upp med socialdemokrater och liberaler har de verklig makt att förändra en del av de existerande lagstiftarna.

Resultatet hittills – en katastrof

Tyskland är ett skräckexempel på vad som händer när de gröna lyckas driva igenom sina radikala klimatpolitik. Resultatet blir en omfattande avindustrialisering. Foto: Envato

De radikala ’klimatåtgärder’ som De Gröna hittills varit drivande i att genomföra – med förevändningar om klimathot och planetens undergång ifall ingenting görs genast – har över tid visat sig vara katastrofala.

Inte minst för vanligt folk när välfungerande (och redan hårt reglerade) industrier tvingats lägga ned sin verksamhet, bränslepriserna har ökat och jordbruket drabbats av alltfler klimatpålagor. Något som orsakat kraftiga och återkommande bondeprotester över hela Europa.

Skjuts på framtiden

Klimatåtgärderna har slagit så pass hårt mot många européers plånböcker att det vore underligt ifall de drivande bakom dem inte fick ett minskat väljarstöd.

Därmed råder det inga större tvivel om att flertalet tveksamma klimatåtgärder kommer att stöta på kraftig patrull. Såsom en 90-procentig minskning av utsläppen till 2040, samt det stora klimatpaketet Fit for 553. Likaså den förda jordbrukspolitiken och beslutet att förbjuda förbränningsmotorer till 2035.

Faktaruta (Valresultatet):

I skrivande stund är detta den preliminära mandatfördelningen i EU-parlamentet, fördelat på följande partigrupper:

Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) – EPP

Gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet – S&D

Renew Europe Group – RE

Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (EFA)

Gruppen Europeiska konservativa och reformister – ECR

Gruppen Identitet och demokrati – ID

Övriga – (ingen förkortning finns)


  1. Rösträkningen pågår i skrivande stund fortfarande men den förväntas inte påverka utfallet nämnvärt. []
  2. I denna ingår bland annat svenska M och KD. []
  3. Fit for 55, även kallad EU:s gröna giv, innehåller ny eller uppdaterad lagstiftning på klimat-, energi- och transportområdena som ska leda till att EU-länderna minskar utsläppen med minst 55 procent till 2030 och når klimatneutralitet senast 2050 []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter