Miljöpartiet: gå med i Nato, men förbjud kärnvapen

Miljöpartiet lägger fram eget förslag till förbud av kärnvapen på svenskt territorium.

Redan den 22 mars ska riksdagen rösta om regeringens framlagda proposition om ett svenskt Natomedlemskap, som lämnades in i onsdags. En klar majoritet av riksdagens partier är för medlemskapet, det är endast Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) som inte vill att Sverige ansluter sig till krigsalliansen, så förslaget kommer att röstas igenom.

Den proposition som regeringen lagt fram säger att det inte finns någon anledning för Sverige att husera kärnvapen under fredstid, men Miljöpartiets Per Bolund menar att kärnvapen inte heller ska få finns i landet under krigstid. Han befarar dessutom att en ny kommande regering kan ha andra åsikter i frågan och välja att tillåta kärnvapen på svensk mark, rapporterar Sveriges Radio Ekot (SR).

Oro för kärnvapen

Bolund är också orolig för att länder som har kärnvapen på sitt territorium kan riskera att bli måltavlor i en konflikt. Mp vill även att kärnvapen bara ska få användas som svar på en kärnvapenattack, enligt den så kallade no first use-principen.

– Vi kan alla se det haveri som Natoansökan varit och hur det hat gett inflytande till Turkiet att ställa krav på svensk inrikespolitik och svenska lagstiftning och det visar ju för oss att vi behöver bygga vår säkerhet och vårt försvarssamarbete med demokratier som delar vår syn på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Bolund.

Miljöpartiet kommer alltså att rösta nej till propositionen om ett Natomedlemskap och lägga ett eget förslag som förbjuder införsel av kärnvapen till Sverige, berättar han för SR.

– Vi vill att det ska vara lagfäst, som det är i Finland, att Sverige inte ska ha kärnvapen på svenskt territorium varken i freds- eller krigstid. Det framgår inte av den här propositionen tillräckligt tydligt, säger Bolund.

Paradoxalt nog tycker dock Miljöpartiet inte att Sverige ska dra tillbaka sin Natoansökan med motivationen att det är viktigt att respektera demokratiskt fattade beslut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter