Miljöpartiet lyssnar inte på sin egen predikan

Miljöpartiet i Sverige ligger mer eller mindre ständigt nära riksdagsspärren, och anses ofta räddas kvar i riksdagen genom stödröster från personer som hade föredragit något annat parti men inser att miljöpartiet behövs som underlag för en önskad regering. Några svar på det dalande stödet verkar finnas hos svenska miljöpartiföreträdare själva.

Miljöpartiet måste alltid titta nedåt mot fyraprocentsspärren, och så har det varit i många år. Det är en intressant statsvetenskaplig fråga huruvida något så litet parti i något land någonsin har lyckats tvinga igenom så mycket av sin politik på tvärs med opinionen. Det har i stort sett varit miljöpartiet som har regisserat exempelvis massmigrationen till Sverige, och som lyckats lägga ned stora delar av svensk kärnkraft under en tid för bara ett par år sedan.

Stödröster kommer till god nytta i riksdagsvalen, men många kan ändå förbryllas över att ett parti som har samma hjärtefråga som många svenskar och en helhjärtad uppbackning bland media och journalister inte presterar bättre i form av stöd. Enligt Novus uppfattade väljarna miljöfrågan som sjätte viktigast, före landets egen ekonomi. 17 procent tyckte att frågan var allra viktigast. Det är rimligtvis en siffra som borde sammanfalla nära med miljöpartiets val- och opinionsresultat. I Tyskland är också motsvarande parti med i regeringen.

Miljöpartiets offentliga representanter

En anledning till situationen kan ligga i det som Smålandsposten rapporterar: miljöpartiets offentliga representanter skiljer ut sig markant från andra partiers representanter genom skillnaden mellan vad de säger att andra ska göra och vad de gör själva.

Lokala miljöpartister motarbetar till exempel ofta vindkraftetableringar, på tvärs emot partilinjen. Språkröret Märta Stenevi ville förbjuda fossilbilar – trots att flera bensinslukande bilar med karaktär av ”vrålåk” finns i hennes hushåll. Språkröret Åsa Romson målade båten med miljöfarlig bottenfärg. Språkröret Per Bolund flög till klimattoppmötet i Glasgow för att där förkunna att flygning borde förbjudas.

Språkröret Isabella Lövin hade 2018 en starkt miljöfarlig dieselbil i sitt hushåll. Och många kommer ihåg att flygmotståndaren och det miljöpartistiska språkröret Gustav Fridolin flög mellan Arlanda och Bromma (en flygplats som miljöpartiet officiellt vill lägga ned).

Miljöpartiet verkar ha mer än bara moral. De verkar ha dubbel moral.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter