Miljöpartistisk panik – Klimatpolitiken ryker om nationalister vinner

Det blir tydligare och tydligare att den stora striden i EU-valet kommer stå mellan de invandringsförespråkande miljöpartierna och de klimatskeptiska nationalistpartierna. Nu oroar sig etablissemangspolitiker för att en nationalistisk seger innebär slutet på den kritiserade klimatpolitiken.

Frihetsnytt har i flera artiklar skrivit om de enorma bondeprotesterna runtom i Europa, som riktar sig mot den förda klimatpolitiken. Medan miljöpartierna varit pådrivande bakom den klimatpolitiska utvecklingen, har nationalistpartier över hela Europa1 tagit ställning för bönderna.

Dessutom talar opinionsmätningar för att flera miljöpartistiska ledamöter i Europaparlamentet kommer tvingas lämna över sin platser till nationalister efter EU-valet i sommar.

Philippe Lamberts. Foto: Wikipedia/ European Parliament/ CC BY 2.0 DEED
Philippe Lamberts. Foto: Wikipedia/ European Parliament/ CC BY 2.0 DEED

Klimatalarmismen hotas av nationalister

Det stannar dock inte vid att miljöpartister trängs undan. Nationalisterna kan även komma att riva den klimatpolitik som drivits igenom i EU. Det hävdar den belgiske miljöpartistiske Europaparlamentarikern Philippe Lamberts, rapporterar The Guardian.

– Risken att den gröna överenskommelsen dödas är väldigt hög. Jag menar, de [nationationalisterna] gör ingen hemlighet över att efter den ideologiska striden om asyl och migration så är den europeiska gröna överenskommelsen deras nästa mål.

Stödjer von der Leyen

För att motverka detta vill han dels att miljöpartierna ”spelar sitt bästa spel någonsin”, samt att EU-kommissionens hårt kritiserade ordförande, Ursula von der Leyen, blir återvald till en ny mandatperiod. Von der Leyen har bland annat gjort sig impopulär genom de hot som hon riktade mot Italiens invandringskritiska regering hösten 2022.

Samtidigt vänder hennes egna allierade henne ryggen på grund av att hon försökt köpa lojalitet från politiker genom att dela ut fina poster till dem, samt att hon knappt har inlett någon valkampanj värd namnet.

Som det ser ut nu, talar allt för att Lamberts kommer bli väldigt besviken efter EU-valet.

  1. Däribland Alternativ för Tyskland i Tyskland, Nationell Samling i Frankrike, Lag och Rättvisa i Polen och Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter