Minister kritiserar regeringen för bristande yttrandefrihet

Under förra veckan hängde protesterande kurder upp en docka föreställande den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan utanför Stockholms stadshus. Detta har väckt starka reaktioner från den turkiska regeringen som kräver att den svenska regeringen agerar mot den här sortens yttringar. Den svenska regeringen har fördömt demonstranterna, som även har fått ansökan om en rättsprocess riktad mot sig. Nu går arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) ut och kritiserar den egna regeringen för bristande värderingar vad gäller yttrandefrihet.

Fördömdes kraftigt av regeringen

Både statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström har fördömt aktionen. Ulf Kristersson kommenterade aktionen vid en pressträff där han kallar den för ”Avskyvärd” och menar att aktionen är ett sabotage mot den svenska ansökan till krigsalliansen Nato.

Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker, sade Ulf Kristersson på pressträffen.

Kristersson sade även att aktionen nu ska utredas ”på rätt sätt”, i en anspelning på den anmälan mot demonstranterna, som lämnats in till åklagare.

Expert på yttrandefrihet oroad

För detta har de båda ministrarna kritiserats grundligt av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

I en intervju med DN säger Funcke att regeringen har uppvisat en ”sagolikt böjbar rygg” inför Turkiet. Han är starkt kritiskt till hur regeringen förhållit sig till aktionen.

Det är övertoner så det står härliga till. En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har.

Funcke säger även:

Kristersson och Billström skickar en oerhört stark signal till enskilda personer och etablerade medier om att hålla igen i nationens intresse

Funcke fortsätter med att reflektera över vad detta innebär:

Yttrandefriheten är en del av Sverige oavsett om vi är med i Nato eller inte. Vi kan inte börja göra avkall på det som Natomedlemskapet är tänkt att skydda bara för att Turkiet ska släppa in oss, säger Funcke till DN.

Röster höjs även inifrån regeringen

Nu har även arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) kritiserat den regering som han själv ingår i och försvarat demonstranternas rätt att yttra sig på det sätt som de har gjort.

Vi har yttrandefrihet i Sverige, man får säga vad man vill. Jag försvarar rätten att protestera mot Erdogan i Sverige på samma sätt som jag försvarar rätten för Paludan att manifestera sina åsikter, säger L-ledaren.

Åklagaren har valt att inte inleda någon förundersökning mot demonstranterna.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter