Ministern kan inte ge ett rakt besked om brutet vallöfte

Moderaterna lovade under valrörelsen att hushållen skulle få en paus i amorteringskraven, vilket innebär en paus i kravet på att betala tillbaka banklån. Men fortfarande har inget gjorts och den ansvarige, finansmarknadsministern Niclas Wykman har inget svar att ge om det brutna vallöftet. Så länge folket måste kämpa med både höga elräkningar, inflation och banklån finns risken att de förlorar allt om banken skulle kräva tillbaka hela lånet.

Under valrörelsen kom samtliga partier med det ena vallöftet efter det andra, om vad som skulle göras om man fick bilda regering. Frihetsnytt har tidigare rapporterat om hur den stora mängden löften har liknats vid en ”popcornmaskin”, samt de stora problem som nu uppstår när regeringen ska leva upp till dessa.

Ett av dessa var Moderaternas (M) löfte om en så kallad amorteringspaus. Att amortera innebär att betala av sina lån, oftast bostadslån och det finns krav på att regelbundet betala av lånet till banken. Pausen innebär att de som sitter på stora banklån ska få möjlighet att tillfälligt pausa återbetalningen, på grund av den ekonomiska krisen. Den 22 december meddelade regeringen att man gett Finansinspektionen (FI) i uppdrag att undersöka möjligheten att införa en sådan paus.

Utredningen pågår till den 30 juni, men redan nu har både FI och Riksbanken sagt att de motsätter sig en paus, med hänvisning till att en sådan paus bara skulle höja inflationen, rapporterar Svenska dagbladet (SvD).

Inga raka svar

När SvD frågar finansminister Niclas Wykman om det uteblivna vallöftet ger han svävande svar och vägrar att ge något besked.

”Jag kommer inte låsa mig kring ett agerande utifrån ett mått. Man måste alltid göra en samlad bedömning kring ekonomin”, svarar han på en direkt fråga om han verkligen ska undersöka möjligheten att förverkliga vallöftet. Han ger även sitt standardsvar om att vallöftena infrias över en hel mandatperiod, något Frihetsnytt kunde rapportera var exakt samma svar på frågan om skatten på investeringssparkonton (ISK).

Håll låntagarna precis över ytan

Just nu är ekonomin ansträngd för en stor del av de svenska hushållen. Elräkningarna landar på enorma summor och inflationen har fått priser att stiga i en högre takt än vad den genomsnittliga lönen har höjts de senaste åren.

Räknas detta ihop med höga amorteringskrav kommer det innebära att folk måste kämpa för att hålla sig flytande ekonomiskt. En befolkning som måste kämpa för att få tillvaron att gå ihop har inte tid eller energi att sätta sig emot inskränkningar i friheten. Så länge allt en person äger har finansierats med lån, är det egentligen banken som äger allting. Skulle banken bestämma sig för att på en gång kräva tillbaka ett lån kommer personen att förlora allt man äger.

Det öppnar för att World Economic Forums ökända citat ”Du kommer inte att äga något och vara lycklig” kan komma att bli en verklighet, när allt ägande bygger på banklån.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter