Ministrar börjar vackla om Tidöavtalet

Tre veckor efter att Moderaterna och Liberalerna förhandlat fram det 60-sidiga Tidöavtalet med Sverigedemokraterna börjar signalerna komma från de ministrar som utsetts tack vare avtalet, att detta inte ska följas.

Det var USA-ägda Aftonbladet som igår lyfte fram kritik från flera håll mot några paragrafer i det politiska avtalet. Det anmärkningsvärda är att även två svenska statsråd och departementstschefer, Paulina Brandberg och Acko Ankarberg talar om att inte följa det avtal som deras respektive partier har träffat med Sverigedemokraterna.

”Ingen risk” att avtalet kommer att följas

Brandberg ”tycker inte” att utländska prostituerade ska kunna utvisas, vilket föreskrivs i avtalet. Men enligt tidningen Aftonbladet ser ministern inte någon ”risk” för att avtalet kommer att efterlevas. Hon ”upplever” nämligen att hon själv och statsminister Ulf Kristersson är eniga i horfrågan.

”Avtalet strider mot svensk lag”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg skjuter skarpt mot en annan paragraf i avtalet – att slopa gratis tolktjänst i sjukvården. Ankarberg menar att det skulle kräva en lagändring för att infria löftet till skattebetalarna om att få slippa finansiera tolkar för patienter som inte förstår svenska.

Heder och pålitlighet tillhör svunna tider

Sverige har enligt aktuella beräkningar cirka 900 lagar, som ändras hundratals gånger per år. Riksdagens huvuduppgift är att stifta lagar. En invändning om att tolkandet på sjukhusen måste fortsätta på grund av riksdagsmajoritetens oförmåga att stifta lagar kan kategoriseras till vad man i advokatkretsar kallar en ”tjuvinvändning”. Bedömare menar att det faktum att Ankarberg, som är den minister som enligt avtalet borde genomföra den överenskomna reformen, gör en tjuvinvändning bekräftar att egenskaper som heder och pålitlighet är frånvarande bland dem som förts till den högsta makten i landet.

Vad är Sverigedemokraternas roll?

Vad gäller Sverigedemokraternas agerande frågar sig före det partikollegor som kontaktat redaktionen hur partiledningen efter 13 år i riksdagen kunnat undgå att lägga märke till den opålitlighet som utmärker riksdagskollegorna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter