Avslöjande: Ministrarna som bjudits in till WEF:s lobbymöte

AfS avslöjar vilka nyckelpersoner i regeringen som är inbjudna till World Economic Forum

Partiet Alternativ för Sverige, (AfS), avslöjade igår vilka regeringsrepresentanter som är inbjudna till den av finanseliten styrda lobbyorganisationen World Economic Forums årliga möte i januari.

Mellan den 16-20 januari håller World Economic Forum (WEF) sitt årliga lobbymöte i Davos, där representanter från multinationella bolag med omsättningar i mångmiljardklassen är huvudsponsorer. WEF gör ingen hemlighet av att inflytande i organisationen går att köpa för alltifrån en halv miljon till närmare 10 miljoner kronor.

Till detta möte strömmar också politiker i massor från jordens alla hörn, även från Sverige. Utöver mäktiga företagsrepresentanter och politiker inbjuds även ”utvalda intellektuella” och lämplig media (alltså media som rapporterar ”rätt”).

Personligt brev till statsministern

AfS partiledare Gustav Kasselstrand begärde ut de offentliga inbjudningarna till regeringens representanter, vilka visar att statsminister Ulf Kristersson, närings- och energiminister Ebba Busch, försvarsminister Pål Jonson samt miljöminister Romina Pourmokhtari är bland de inbjudna i år.

Statsministern fick ett extra fint inbjudningsbrev undertecknat av WEF:s grundare och företrädare, Klaus Schwab:

”Käre statsminister,

Det är med stor glädje vi gratulerar dig till ditt val som statsminister för Sverige vid en så viktig tidpunkt för Sverige och Europa. Det är vår ära att bjuda in dig till World Economic Forums årsmöte 2023, som äger rum i Davos-Klosters, Schweiz, från 16 till 20 januari. Årsmötet samlar ledande beslutsfattare inom politik, företag och civilsamhälle att arbeta tillsammans för att adressera nyckelfrågor på den globala agendan och fastställa de nödvändiga prioriteringarna.

Då Sverige tar över ordförandeskapet för EU i januari, kommer ditt personliga engagemang under årsmötet att erbjuda en kraftfull plattform för dig att dra uppmärksamhet till ditt lands ledarskapsroll i att generera kollektiv handling för att svara på den nuvarande geopolitiska krisen och dess bidrag till att accelerera Europas gröna omställning. Det kommer också tjäna som ett utmärkt tillfälle att utforska nya investeringspartnerskap med globala företagsledare i Forumets gemenskap, med fokus på ditt lands ledande gröna tillväxt- och innovationsbranscher. Forumet kommer att arbeta tätt med din stab för att säkerställa att ditt deltagande är av största betydelse och relevans för dig och för Sverige. 

Ännu en gång, våra varmaste gratulationer till valet.”

Regeringens egen WEF-kontaktperson

Senare, skriver AfS, får statsministern ännu ett meddelande från WEF. Det är från Sveriges egen kontaktperson i globalistorganisationen, Lucy Smith. Hon innehar den exklusiva (och luddiga) titeln Government Engagement Relationship Manager (avstår försök att översätta). Hon skriver:

”Jag tar tillfället i akt att presentera mig. Jag är ansvarig för att hantera relationerna mellan World Economic Forum och Sveriges regering. Min uppgift är att definiera och implementera strategin genom att fungera som huvudkontakten vid World Economic Forum, och samverka med olika enheter om samarbetsmöjligheter och därefter bygga ett långsiktigt tillitsbaserat partnerskap.”

Smith berättar vidare att det kommer många viktiga människor till Davos och Kristersson kan förvänta sig ett program med ”high-impact” (sv. stor genomslagskraft).

Fler nyckelpersoner från svenska regeringen

Klimat är ett ämne som WEF gjort sig kända för att oroa sig över, eller kanske snarare skapa oro över. Det finns ingen anledning att tro att de kommer att sluta upp med det, så därför var Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) självskriven på inbjudningslistan med denna motivering:

”Inför en utdragen energikris och dystrare globala ekonomiska prognoser, kommer årsmötet att vara en mycket viktig milstolpe efter FN:s klimattoppmöte (COP27) för att bibehålla momentum i globala klimat- och naturambitioner. Givet Sveriges uppvisade resultat inom ledarskap i både klimat och biologisk mångfald, kommer ditt deltagande i Forumets globala gemenskap med höga beslutsfattare att vara mycket värdefullt för att mobilisera privata och offentliga aktörer i att fortsätta utvecklingen under det kommande året.”

Detsamma med försvarsområdet, som det senaste året fått sig ett rejält uppsving. Tyvärr får väl tilläggas. Försvarsminister Pål Jonson fick således denna motivering till varför hans deltagande vore så önskvärt:

”Givet Sveriges ledarskap och militära stöd efter att Rysslands invasion av Ukraina inleddes, samt de givande diskussionerna om NATO-anslutning som kommer att göra landet och det euro-atlantiska området säkrare, skulle ert personliga deltagande under årsmötet vara mycket värdefullt, särskilt i diskussioner om hur den europeiska säkerheten kan stärkas mot nuvarande och framväxande hot.”

En hetare fråga än energin kan vi nog inte hitta just i nuläget så vår närings- och energiminister Ebba Busch, vågar vi nog påstå, var självskriven som en önskad deltagare på lobbymötet i Davos. I egenskap av näringsminister finns det naturligtvis också många samarbeten man kan finna vägar till bland dessa multinationella företag. Hon fick denna vädjan om varför hon bör komma:

”När en utmanande energikris hotar fundamentet i ekonomin och störningar i försörjningskedjorna fortsätter att anstränga industriproduktionen, är Sveriges ledarskap inom energi- och näringspolitiken särskilt viktigt. Årsmötet kommer att vara en läglig plattform för dig att dela med dig av ditt lands vision om hur man bäst kan utveckla produktiviteten samt att stärka och konsolidera viktiga samarbeten med globala ledare inom företag och regeringar i Forumets gemenskap i Davos”.

WEF ville ha förmöten i Stockholm inför lobbyträffen

Samma Lucy Smith föreslog för var och en av ministrarna ett litet förmöte den 6 december, då hon ändå skulle råka befinna sig i Stockholm.

”Dessutom har jag nöjet att meddela att jag högst sannolikt kommer att vara i Stockholm den 6 december för ett antal möten med kollegor i regeringen tillsammans med min kollega Andrew Caruana Galizia, ställföreträdande chef för vårt Europe and Eurasia Government Engagement-team, och jag skulle gärna undersöka om det finns tid i schemat för att organisera ett möte med företrädare för kansliet och tillhörande personal. Agendan skulle avhandla en introduktion av Forumet och dess toppnivå-initiativ samt programmet för årsmötet och dess olika möjligheter.”

Man får läsa mellan raderna här..

De mål som World Economic Forum anger för detta 53:e årsmöte är:

“….bekräfta värdet och behovet av dialog och offentlig-privat samverkan, inte bara för att navigera den nuvarande strömmen av kriser, utan än viktigare, att driva fram konkret, system-positiv förändring på lång sikt”.

De som har studerat WEF och diverse andra obskyra organisationer under en tid vet att läsa mellan raderna i dessa sammanhang och faktiskt även att med fördel fultolka det som läses. Det som låter som goda och hedervärda initiativ och åtgärder har alltid samma mål – att inskränka (i bästa fall) eller helt eliminera vanliga människors fri- och rättigheter.

Kommentar från Gustav Kasselstrand

”World Economic Forum företräder storföretag och storbankers intressen. Det är själva syftet med att man kallar till det här toppmötet i Davos en gång varje år. Det här mötet är slutet, det finns inget protokoll och vi vet inte vilka företag våra politiker har träffat, men det vi vet är att WEF själva skriver på sin hemsida att syftet är att sätta agendan för globala, centrala frågor och att det är därför man bjuder in politiker. Så att syftet är påverkan – det är ju helt öppet. Jag skulle tro att påverkan är ofantligt stor.”

Lyssna på hela uttalandet från Gustav Kasselstrand ovan.

I dagsläget är det inte känt om några ministrar tackat ja till inbjudan, men både Alternativ för Sverige och Frihetsnytt kommer att bevaka frågan.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter