Minskad invandring under första kvartalet

Invandringen har minskat något under första kvartalet i år jämfört med i fjol. Håller trenden i sig kan 88 700 invandrare väntas för helåret 2024.

Under kvartal ett 2023 var det totalt sett 24 664 personer från utanför EU/EES1 som fick förstagångsuppehållstillstånd i Sverige visar Migrationsverkets statistik. Under samma period i år så var det 21 427 personer som fick förstagångsuppehållstillstånd vilket innebär en minskning på drygt 13 procent.

Jämfört med tidigare år

Skulle minskningen gentemot fjolåret bli lika stor procentuellt sett under årets alla kvartal så pekar det mot en total invandring för helåret 2024 om drygt 88 700 personer att jämföra med en totalinvandring om 102 139 år 2023.

Migrationsverket har inte publicerat några nationalitetsdata kring de som fick förstagångsuppehållstillstånd för första kvartalet. Frihetsnytt har tidigare publicerat topplistan över invandringsländer 2023. Det visade sig att indierna dominerade i fjol med 13 977 personer.

Missvisande språkbruk

Notera att gruppen ”EU/EES” i Migrationsverkets grafik ovan inte handlar om invandrare från EU/EES. utan om utomeuropéer som släpps in i Sverige via uppehållstillstånd i ett annat land inom EU/EES.

Notera även att siffroran för ”Studier” och ”Arbete” i grafiken ovan är missvisande då en stor del av de som räknas in i dessa kategorier är anhöriga. Totalt 640 personer fick uppehållstillstånd som anhöriga till studenter och 2674 som anhöriga till arbetstagare. Dessutom ingår under ”Studier” en grupp om 281 ”arbetssökande studenter” så mer än hälften av de som fått uppehållstillstånd för ”Studier” är inte här för att studera

  1. EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter