”Missförstånd” att plastpåseskatt ryker

Att plastpåseskatten skulle vara på väg bort är ett missförstånd enligt klimatministern. Tidöpartierna är inte överens. Dessutom kan en slopad plastpåseskatt innebära att Sverige får betala 200 miljoner kronor till EU.

På onsdagen den 12 april rapporterade Frihetsnytt att den hårt kritiserade plastpåseskatten skulle tas bort vid årskiftet, vilket ska ha grundat sig i en överenskommelse mellan Tidöpartierna (regeringen och Sverigedemokraterna).

Uppgifterna om överenskommelsen kom ursprungligen från Sveriges Radio som nu tillbakavisas av klimatministern.

”Missförstånd”

Det är klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som säger att det är ett missförstånd att Tidöpartierna skulle vara överens om att plastpåseskatten ska slopas, skriver Dagens Nyheter (DN).

Pourmokhtari poängterar även att något beslut i frågan inte kommer att tas i vårändringsbudgeten utan först senare i höst under budgetarbetet.

– Jag tror det har blivit ett missförstånd. Vad de fyra partierna hittills är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten. Beslut om detta tas inte nu i vårändringsbudgeten utan i budgetarbetet i höst, skriver Pourmokhtari till DN.

Försvinner plastpåseskatten ökar EU-avgiften

Enligt DN skulle en slopad plastpåseskatt innebära att Sverige får betala ännu mer pengar till EU. Detta grundar sig i ett EU-beslut från 2020 som den förra regeringen godkände, vilket innebär att varje medlemsland måste ge ett extra bidrag på 0,8 Euro (cirka 9 kronor) till EU för varje kilo ”plastförpackningsavfall” som inte återvinns.

Tas skatten på plastpåsar bort kommer försäljningen av plastpåsar rimligen att öka i Sverige, enligt DN.

Skatten infördes 2020 och ser man på 2017 förbrukades 84 plastpåsar per person och år. Om konsumtionen återgår till 2017 års nivåer innebär det att Sverige kommer att tvingas betala omkring 200 miljoner kronor till EU varje år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter