Missnöje med Zelenskyj under toppmötet i Vilnius

Väst visade under Natos toppmöte i Vilnius öppet sin irritation mot Zelenskyjs krävande attityd. Tonen hårdnade i tisdags och väst visade sitt missnöje med vad de upplever som otacksamhet från Ukrainas sida. Teorin är att Natos proxykrig är förlorat.

Efter en längre tids missnöje visade nu Storbritannien och USA öppet sitt missnöje under Natos toppmöte i Vilnius i tisdags, och flera politiska bedömare har spekulerat i att stödet till Ukraina sjunger på sista versen.

Financial Times rapporterar att Volodymyr Zelenskyj med sin stundtals hårda ton har skapat ett öppet missnöje hos väst. Detta blev tydligt under Natos toppmöte i Vilnius under tisdagen.

”Jag är inte som Amazon”

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace menade bland annat att Ukraina hade en ovana att behandla sina allierade som att de var ett ”Amazon-lager”.

– Förra året åkte jag i elva timmar för att få en lista. Då sade jag att jag inte är som Amazon, sade han.

– Oavsett om man gillar det eller inte så vill folk se tacksamhet, förklarade han också för reportrar.

Även Jake Sullivan, den amerikanske säkerhetsrådgivaren uttryckte sin frustration.

Mjukare attityd

Under onsdagen uppvisades dock en mjukare attityd från bägge sidor. Zelenskyj uttryckte sin tacksamhet och Storbritannien intygade att Zelenskyj alltid visat lojalitet.

-Resultaten från toppmötet är en meningsfull vinst för Ukraina. Jag är tacksam mot ledarna från samtliga Nato-länder för stödet, sade Zelenskyj.

Och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak menar att Zelenskyj ”gång på gång har uttryckt sin tacksamhet mot mig, det brittiska folket och andra allierade”.

Teorin om varför stödet kan minska

På sociala medier har flera spridit en teori om varför stödet till Ukraina kan minska eller helt upphöra. Teorin är att Nato och USA har insett att deras proxykrig1 mot Ryssland är förlorat och att man inte längre har någon användning av Ukraina.

Anledningen till att flera tolkar situationen på detta sätt beror bland annat på följande:

 1. Nato ger ingen tidsplan för när Ukraina är välkomna som medlemmar
 2. Öppen irritation mot Zelenskyj och Ukraina under Nato-toppmötet
 3. Färre länder skickar vapen i samma utsträckning som förr
 4. Natos generalsekreterare säger att Ukraina inte kommer att få bli medlemmar om de inte vinner kriget. Något som många anser vara omöjligt.

– Ukrainas NATO-medlemskap var 404 i Vilnius. Inget schema, inget åtagande, ingen väg, bara den vaga möjligheten till en framtida villkorlig inbjudan. Anledningen: USA vet redan att dess proxyarmé har misslyckats, det enda okända är omfattningen av misslyckandet. Det kanske inte finns ett fungerande Ukraina kvar att bjuda in, skriver en användare på Twitter och fortsätter:

– Nato kan inte påskynda Ukrainas medlemskap medan det är i ett tillstånd av konflikt eftersom det skulle tvinga alliansen att försvara det. Det betyder att man bekämpar Ryssland direkt och Nato vill inte ha den skyldigheten. De vet att de inte kan ta Ryssland direkt och att det skulle bli extremt kostsamt om de försökte. Stoltenberg sa i princip den tysta delen högt: om Ukraina inte vinner på slagfältet är NATO-medlemskap en icke-fråga.

 1. Ombudskrig, krig via ombud eller proxykrig är en typ av krigföring. Det kännetecknas av att två relativt mäktiga stater indirekt ligger i krig med varandra på en tredje stats territorium, utan att de två stormakternas styrkor öppet bekämpar varandra []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Om man är statschef i ett litet land med en stor granne skall man givetvis se till att ha goda förbindelser med omgivningen.
  Zelensky borde ha lärt sig av Kambodjas tidigare kung Sihanouk som odlade nära kontakter med alla sina grannar .
  Nord Koreas ledare Kim il Sung tyckte så mycket om kung Sihanouk att Kim lät bygga ett gästpalats där kungen kunde komma och bo när han ville.
  Lika kär gäst var kungen i Kina där Mao personligen ville visa kinas nya fabrik för transistorradioapparater ( i illgrön plast )
  Kungen fick en apparat av Mao och lyckades se ut som om han önskat sig en sådan hela sitt liv.
  och Mao såg lika lycklig ut över gästens glädje.
  Maos efterträdare Cho en Lai sa senare att: ” Kung Sihanouks glada och vänliga sätt gör att alla blir på bra humör –Kungen sprider trevnad omkring sig ”

  Min poäng är att Ukrainas ledare borde odla kontakterna med sina grannar. !!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter