Misstänkt storsvindlare kan få utökat kontaktförbud

Sam Bankman-Fried, grundare till den kraschade kryptovalutabörsen FTX, kan vara en av historiens största svindlare. Den amerikanska domstol som hanterar hans fall vill nu stänga ner hans möjligheter att kontakta bland annat FTX-anställda.

Kryptovalutabörsen FTX kollapsade i november 2022 med värden på 32 miljarder dollar borta. Frihetsnytt har täckt händelserna i en svit av artiklar.

Grundaren sitter nu i husarrest i Palo Alto i Kalifornien i väntan på rättsförhandlingar. Det skriver Wall Street Journal. Han har avvisat anklagelserna. Under tiden försöker domstolen stoppa hans kontakter med FTX-anställda, för att avvärja det som jurister kallar kollusion och som bland annat innebär bevispåverkan eller försök att påverka vittnen. Det är känt att han redan tidigare har haft denna sorts kontakter under sin tid på företaget, då på kanalerna Slack och Signal och med inställningar som raderade meddelanden efter 30 dagar enligt hans instruktioner till anställda. Det finns exempel på konversationer mellan Bankman-Fried och anställda med betydelse för saken men som inte längre går att säkra som bevis efter radering.

Justitiedepartementet begär nedstängning

USA:s justitiedepartement begär nu dels att Sam Bankman-Fried ska förhindras att kommunicera med nuvarande och före detta FTX-anställda utan närvarande advokat, efter anklagelser om att han nyligen försökt göra just detta, och dessutom att han helt ska förbjudas att använda krypterad kommunikation. Detta ska i så fall gälla tills vidare. Ett preliminärt rättegångsdatum är satt till 2 oktober.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter