torsdag, 6 oktober, 2022

Mjölkgårdar: Arbetskraftsbrist mitt under massarbetslösheten

Enligt SVT råder idag stor arbetskraftsbrist inom det svenska jordbruket och i synnerhet på våra mjölkgårdar. Samma nyhetskanal rapporterar om skyhög arbetslöshet bland invandrare. Bedömningarna av anledningen till denna paradoxala situation går isär.

Enligt SVT har företagen inom mjölkproduktion svårt att betala konkurrenskraftiga löner. Markitta Johansson, en ung svensk kvinna som arbetar som djurskötare hos en mjölkbonde i Tibro, ser dock även andra värden med sitt arbete än pengarna som går in på lönekontot.

Samtidigt som den rent svenska arbetslösheten ligger kring ett fåtal procent fylls den utländska arbetslösheten i Sverige på varje år. 2018 rapporterade SVT att 50% av de utrikesfödda saknade arbete efter 8 år i Sverige. Och även dagens nyhetsflöde från statskanalen fokuserar på utlänningars arbetslöshet.

Skärmdump svt.se 2022-05-23 09:50

Arbetslösheten en valfråga

SVT presenterar sina nyhetsinslag om utlänningars arbetslöshet under vinjetten VAL 2022, med den korrekta andemeningen att problemet är följden av politiska beslut. Genom sitt urval av intervjuoffer väljer man emellertid att leda väljarna till en verklighetsfrämmande förklaring av arbetslösheten – diskriminering. Samtidigt för man fram påståndet att bara ”mer än var tionde utrikesfödd” är arbetslös. Detta är i och för sig sant – frågan är bara hur många fler än var tionde. Enligt Ekonomifakta är en tredjedel av invandrarna från Afrika öppet arbetslösa – vilket förmodligen innebär att mindre än hälften av dem är självförsörjande med produktiv, osubventionerad verksamhet. Förklaringsteorier baserade på diskriminering, låg utbildning, språksvårigheter med mera motsägs av arbetskraftsbristen vid enklare yrken.

Arg och besviken

SVT berättar om Roula Alkhech i Umeå, som uppger att hon är ”arg och besviken” över sin situation. Men när det gäller lösningar presenterar SVT inga alls trots att problemet förs fram under vinjetten VAL 2022. Partiet Alternativ För Sverige lanserade redan 2018 återvandring som en lösning på problemet med utlänningars arbetslöshet. Partiledaren Gustav Kasselstrand har sökts för en kommentar.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar