Mobilfrihet blir en spännande utmaning på scoutläger

Vad kan man göra för att få barn att upptäcka att det går att klara sig utan sin mobil? På ett scoutläger är en av utmaningarna att barnen ska göra just det. Vi badar, fiskar och paddlar kanot istället”, säger en av de nästan tusen deltagarna.

På scoutlägret Patrullriks utanför Piteå i Norrbotten, får barnen upptäcka att det finns en värld utanför sina mobiler. Det finns så mycket annat roligt man kan göra.

Att leva vildmarksliv är ett alternativ som verkar locka många barn. Över 900 scouter i åldrarna 10 – 15 år anmälde sig till lägret, som erbjuder fiske, möjligheten att lära sig att göra upp eld och använda kniv, hjälpa till att bygga upp lägret och mycket mer, rapporterar SVT.

Eftertraktat offline-märke

En av utmaningarna under lägret var att lägga undan mobilen under två dygn, och de som klarar denna utmaning belönas med ett offline-märke. Det blir ett sätt att göra en tävling av det, med ett tydligt mål och belöning.

– Jag har inte ens med mig min telefon, säger tioåriga My Wellborg till SVT.

Platschefen för lägret, Niclas Engman, betonar att lägret är en plats för alla.

– Det bygger inte på någon personlig prestation, säger han.

Seniorsocken nytt för i år

Patrullriks scoutläger, beläget vid Mjösjön utanför Piteå, arrangeras av Salt Scout och EFS Norrbotten, och vänder sig till scouter och andra barn och ungdomar i åldrarna 10 – 15 år. Men på lägret finns även Familjebyn, där hela familjer kan bo. Nytt för i år är Seniorsocken, som är en del av den lokala visionen att kunna mötas över generationsgränserna.

Det öppnar för att de äldre generationerna kan umgås med barnen utan att mobilerna stör, samt ge både tips och råd på lekar och aktiviteter som inte kräver någonting digitalt.

Scoutrörelsen har funnits i över 100 år

Scoutrörelsen har funnits länge. Sveriges scoutförbund bildades 1912, men rörelsen förnyades på 1960-talet och i dag finns det cirka 76 000 scouter från sex år och uppåt i Sverige.

Överlevnadskunskap

Grundprinciperna för scouting är bland annat upplevelsebaserad inlärning och friluftsliv. En kombination som många upplever som positivt.Scouter får lära sig det mesta om hur man klarar sig i vildmarken, och det finns ett starkt fokus på överlevnadskunskaper.

I scouterna åker på hajk och sover i skogen ofta i ett vindskydd man själv gjort, man lär sig att göra upp eld och mycket annat av praktisk natur. Men det handlar även om sådant som hur man kan hjälpa till om det händer en olycka.

En scoutlag

Skillnaden på scoutrörelsen och Friluftsfrämjandet är till exempel att scoutrörelsen har en scoutlag och ett scoutlöfte. Det finns sju paragrafer i scoutlagen, bland annat ”lovar” scouten att vara ärlig och pålitlig, vänlig och hjälpsam, att möta svårigheter med ett gott humör och en scout ska lära känna och vårda naturen.

”Var redo! – Alltid redo”, är deras välkända valspråk.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter