Mord på journalister accepteras om det tjänar geopolitiska syften

Saudisk kronprins ges immunitet av USA angående mordanklagelser på regimkritisk journalist

USA har garanterat den saudiske prinsen Mohammed bin Salman immunitet från rättsprocesser angående anklagelserna om att ha legat bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Beslutet fattades med anledningen av att prinsen i praktiken är Saudiarabiens ledare.

I oktober 2018 mördades den saudiske regimkritikern och journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul. Khashoggi var en aktiv skribent på The Washington Post och Londonbaserade Middle East Eye, som 2017 tvingades fly sitt hemland efter att att myndigheterna försökt tysta honom. När han året därpå besökte det saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta ut dokument inför sitt planerade bröllop, ska ha han drogats, torterats och slutligen mördats.

Allting pekade mot att det var saudiska agenter som legat bakom mordet, vilket förnekades av Saudiarabien. Men CIA var övertygade om att det var kronprins Mohammed bin Salman, som 2017 utsetts till tronföljare och därmed blivit landets egentliga ledare, som låg bakom det hela, skriver Reuters.

Biden vill reparera skakig relation – ser mellan fingrarna på tortyrmord

Khashoggis fästmö, Hatice Cengiz, ville driva igenom en stämning mot kronprinsen med hjälp av det amerikanska rättssystemet. Men idag låter Bidenadministrationen meddela att kronprinsen, i egenskap av premiärminister, åtnjuter immunitet från åtal, enligt BBC.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har förhållandet mellan bundsförvanterna USA och Saudiarabien den senaste tiden blivit kyligare, efter att Joe Biden anklagat Saudi för att gå Rysslands ärenden genom att införa en produktionsbegränsning på olja, vilket i sin tur fick oljepriserna att stiga.

Bedömare ser detta som ett försök att reparera den skadade relationen och Bidenadministrationen verkar se det som ett rimligt pris att ett mord sopas under mattan om det stärker deras geopolitiska position. Det skulle visserligen ha varit omöjligt att arrestera bin Salman, men immuniteten sänder en viktig symbolisk signal.

Cengiz kommenterade på Twitter nyheten om immunitet för fästmannens mord med ”Jamal dog återigen idag”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter