Socialdemokraten Morgan Johansson vill att regeringen ska ta avstånd från Sverigedemokraterna, med anledning av koranbränningarna. Med detta visar han en intolerant hållning till demokrati och andra åsikter.
Det var under en debatt som sändes i SVT Aktuellt under onsdagskvällen den 15 februari, som den tidigare socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson framförde kravet till utrikesminister Tobias Billström att regeringen ska ta avstånd från Sverigedemokraterna (SD).

Orsaken är den diskussion som uppstått efter att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan genomförde en koranbränning utanför den turkiska ambassaden, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Händelsen, som väckte vrede i den muslimska världen i allmänhet och i Turkiet i synnerhet, vars godkännande avgör om Sverige släpps in i krigsalliansen Nato.
Reaktionerna i muslimska länder, med brännande av svenska flaggor och krav på censur fick justitieutskottets sverigedemokratiske ordförande, Richard Jomshof att svara med att man skulle ”elda hundra koraner till”, som en markering mot försöken att inskränka svensk yttrandefrihet. Han själv sade att han aldrig skulle elda upp en koran, men att det handlade om att markera mot kraven på inskränkningar.

Detta har upprört politiskt korrekta aktörer och är det som Morgan Johansson syftar på när han kräver att regeringen ska ta avstånd från SD.
Odemokratiskt sätt att tysta oliktänkande
Att kräva ett avståndstagande är en av flera metoder som etablissemanget använder för att tysta sina meningsmotståndare: ta ifrån dem den demokratiska rättigheten att ha en annan åsikt. Morgan Johansson kräver att regeringen tar avstånd från ett uttalande som gjorts av Jomshof, inte en specifik handling. Jomshof har uttalat en markering mot de som vill inskränka svensk yttrandefrihet, inte huruvida det är bra i allmänhet att koraner bränns.
Det Johansson försöker göra är att stigmatisera både själva uttalandet, men även SD som parti. Efter att ha tagit upp Jomshofs uttalande påstår han att SD var inblandade i koranbränningen på grund av att journalisten Chang Frick, som ska ha finansierat Paludan, jobbar på SD-kanalen Riks. Därigenom försöker Johansson även knyta ihop Jomshofs uttalande om att elda koraner, till att det är något som partiet aktivt vill göra.
Billström valde dock att inte göra som Johansson antagligen hoppades på och betonade att Jomshofs uttalande och Fricks eventuella kopplingar till bränningen inte hade någon större betydelse för det stora hela. Det regeringen hade tagit avstånd ifrån och det som Turkiet hade reagerat på, var själva bränningen, inte uttalanden kopplade till det.
Sverigedemokraterna hade valt att inte delta i debatten, men hade lämnat ett skriftligt uttalande att det var ett ”falskt narrativ” som Socialdemokraterna framförde för att manipulera debatten.