Morgan Stanley visar tänderna åt Exportkreditnämnden

Efter att det korruptionsomsusade bolaget bakom ett turkiskt järnvägsprojekt ljugit för Exportkreditnämnden beslutade nämnden att ”pausa” den riskfyllda finansieringen. Då börjar en amerikansk bank utöva påtryckningar mot nämndens tjänstemän.

Till följd av svenska politikers generositet med skattepengar och statliga Vattenfalls enorma, misslyckade utlandsaffärer har svenskar fått rykte om sig att vara förståndsvarierade och lättlurade, för att inte säga villiga att bli förda bakom ljuset. Detta bedöms vara bakgrunden till att Turkiska järnvägsbolaget Renösans sedan länge försökt få leveranser från svenska exportföretag på kredit via den statliga Exportkreditnämnden.

Något som bolaget, som har ägarkopplingar till Turkiets president Recip Erdogan, hittills inte känt till är att de ovannämnda svagheterna är koncentrerade till den högsta ledningen av det offentliga Sverige. De opolitiska tjänstemännen längre ner i de offentliga organisationerna är ofta kompetenta.

I somras fordrade Sveriges regering att att Exportkreditnämnden skulle borga med tre miljarder skattekronor för leveranser till ett av Renösans järnvägsprojekt, trots att en enig expertis förklarade att beloppet i så fall förmodligen skulle gå förlorat. Frihetsnytt rapporterade om detta redan i augusti och gjorde bedömningen att den tilltänkta exportgarantin förmodligen var en enorm muta från regeringen, till de turkiska regeringskollegorna i allmänhet och till president Erdogan i synnerhet. Den förväntade motprestationen från Erdogans sida skulle vara ett smidigt välkomnande av Sverige i Nato.

EKN motsträvigt

Exportkreditnämnden har från början stretat emot affären genom att hänvisa till företagets koppling till korruption, till den sittande turkiske presidenten, tilll Ryssland och ryska politiker.

Enligt en artikel i DN idag har det måttligt kompetenta turkiska bolaget nu, efter att i augusti högtlidlig lovat Exportkreditnämnden att deras ryska verksamhet är under aveckling, annonserat efter fler anställda med placering i Ryssland. Man utlovar strålande karriärmöjligheter i Renösans expansiva ryska verksamhet. Exportkreditnämnden har givetvis tagit denna information till sitt hjärta och man kan förmodas vara tjänstemännen själva som tipsat DN om saken för att förbättra chanserna att regeringen slutar tjata på dem om den vanskliga järnvägsaffären.

Amerikansk inblandning

I detta ögonblick kommer New York-banken Morgan Stanley in i handlingen. I ett brev fräser man mot Exportkreditnämnden om hur illa Sverige beter sig mot de finansieringssugna turkarna. Uppenbarligen har Morgan Stanley själva ingen som helst lust att sätta egna pengar på spel i det turkiska järnvägsprojektet – men man vill hemskt gärna att Sveriges skattebetalare ska göra det. New York-banken, välkänd för sina vittförgrenade politiska kontakter, torde på något sätt vara inblandad i järnvägshärvan.

Foto: Skärmdump

De måttligt diplomatiska amerikanerna inskärper i ett brev till Exportkreditnämnden hur det turkiska finansdepartementet ”kraftfullt kräver” en uppdatering om hur det egentligen går med miljarderna från Sverige och att det är dags att ”svenska diplomater gör sig redo för att förklara” vad man egentligen har tänkt sig. De otåliga bankirerna väntar sig tilll och med en förklaring ”före helgen”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter