måndag, 26 september, 2022

Ovänlig stämning – Österrikes förbundskansler träffade Putin i Moskva

Butja-anklagelser avvisades

På måndagen blev Österrikes förbundskansler Karl Nehammer den första EU-ledaren att träffa Vladimir Putin ansikte mot ansikte sedan kriget började den 24 februari.

Den österrikiske statschefen har både före och efter besöket tagit emot beskyllningar från EU-tjänstemän som påstått att ett möte med Putin är ”otänkbart”. Han sa att samtalen var ”öppna och tuffa” men att det inte var ”ett vänligt besök”. Möjligen för att slippa bli desavouerad av EU-eliten lade sig österrikaren vinn om ett ovänlig profil i samband med mötet. Enligt uppgifter skakade de båda politiska ledarna inte ens hand och inga fotografier togs. Efter mötet som ägde rum i Putins residens i Novo-Ogaryovo strax utanför Moskva, utfärdade den österrikiska ledarens kansli ett uttalande där de sa: ”Detta är inget vänligt besök. Jag har precis kommit från Ukraina och har med mina egna ögon sett det omätliga lidande som orsakats av det ryska anfallskriget.”

Förbundskanslern ska vid mötet ha upprepat västmedias anklagelser om krigsförbrytelser i bl.a. Butja, varvid presidenten svarat att ukrainska och inte ryska trupper var ”ansvariga för brotten i Butja”.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna

Nya sanktioner mot Ryssland