Mossad intensifierar sina operationer i Iran

Israeliska Mossad försöker stoppa den iranska kärnkraftsutvecklingen genom omfattande mordkampanj

Enligt reportage från CNN vidhåller Israel sträng sekretess även gentemot sina allierade i USA:s Biden-administration rörande Mossads senaste hemliga aktiviteter i Iran.

Israels militära underrättelsetjänst, Mossad, verkar ha eskalerat sina riktade mord och andra gråzonsoperationer i Iran under de senaste månaderna. Detta långt innan landets premiärminister Naftali Bennett varnade Iran för att bedriva liknande försök mot israeler.

Tjänstemän från Biden-administrationen har i sin tur tagit ett brett perspektiv på Israels operationer. Flera nuvarande och tidigare tjänstemän som är bekanta med diskussionerna mellan de två länderna uppger att de inte direkt bett Israel att avbryta eller minska sina försök att störa den iranska statsapparaten.

– Jerusalem verkar inte ha en strategisk plan just nu för att avsluta den iranska kärnvapenutvecklingen … Man hoppas att den genom en rad taktiska åtgärder kan hålla trycket på och kontinuerligt försena iranska framsteg, säger Jonathan Panikoff, chef för Middle East Security Initiative vid Atlantiska rådet och en före detta biträdande nationell underrättelseofficer för National Intelligence Council.

En våg av mystiska mord

De senaste veckorna har sett en våg av mystiska mord i Iran, som började med den tillförordnade befälhavaren i Islamiska revolutionsgardet, IRGC, Hassan Sayyad Khodaei, som Iran skyllde på Israel. Flygforskaren Ayoob Entezari dog också under skumma omständigheter, där Iran först anklagade Israel för att ha förgiftat honom men sa sedan att han dog i en ”industriell sabotage”-operation i Parchins militärbas nära Teheran.

Ytterligare två forskare dödades också i maj, liksom överste Ali Esmailzadeh, en kollega till Khodaei i Quds Forces, en elitenhet inom IRGC som ansvarar för hemliga operationer mot israeliska och västerländska mål utanför Iran.

På måndagen citerade den statliga nyhetsbyrån IRNA en tjänsteman inom rättsväsendet avseende tre Mossad-anknutna iranska agenter som arresterades i april, som nu står åtalade för att ha arbetat med Israel för att mörda iranska kärnkraftsforskare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter