Politiskt korrekta skottar får inte igenom en ny omröstning om ”självständighet”
I Skottland är nationalismen stark och ett viktigt varumärke som politiskt korrekta försöker utnyttja, men det skotska ”nationalistpartiets” internationalistiska hållning i viktiga frågor ger inte några större framgångar.
Tidigare under onsdagen kom beskedet från Storbritanniens högsta domstol att man inte kommer att tillåta en ny omröstning om skotsk självständighet, utan att först ha fått den brittiska regeringens godkännande, rapporterar Reuters.
Beskedet beskrivs som ett bakslag för ”nationalister”, vilket syftar på Scottish National Party (SNP), vars enda länk till nationalism är dess namn, då man vill bryta loss Skottland från Storbritannien för att gå med i EU, öppna gränserna för fri invandring och underkasta sig den rådande klimatdoktrinen. Frihetsnytt har tidigare skrivit om SNP:s allt annat än nationalistiska politik.
Enligt undersökningar, som Reuters hänvisar till, är det väldigt jämnt mellan de som vill stanna i Storbritannien och de som vill lämna. När omröstningen om Skottlands självständighet hölls 2014 var det 45 % som röstade för kontra 55 % som röstade mot.
Falsk nationalism kommer bara så långt
Att SNP nått sådana framgångar i det skotska parlamentet kan enbart tillskrivas deras profilfråga om skotsk självständighet, vilket gav partiet en rejäl skjuts i valet 2015, året efter den misslyckade folkomröstningen. Sedan valet 2019 upptar SNP 48 av parlamentets 59 säten. Men då fokus annars ligger på att driva Skottland i en kraftigt internationalistisk riktning, så blir det svårt att skapa trovärdighet för sin sak.
För SNP handlar det inte om att gynna en stark kulturell, etnisk och historisk identitet hos skottarna. För dem handlar det om att ”Skottland ska vara fritt att välja sin framtid utan Westminsters godkännande” och utifrån partiets politik kommer det att handla om samma utveckling som kan ses hos de övriga länderna i Västeuropa.
Ett ”nationalistparti” som förespråkar migration som ”ett sätt att få bukt med Skottlands negativa demografi”, vilket innebär att de etniska skottarna på sikt byts ut, kommer att få det svårt att verkligen samla folket. Dock är problemen med mångkultur än så länge en icke-fråga hos skottarna, då Skottland utgör en av de mest etniskt homogena delarna av Storbritannien. Enligt statistik från 2018 beräknas endast 4 % av befolkningen ha påbrå utanför Europa.
I slutet av Reuters artikel talar allt för att SNP:s trovärdighet redan är i gungning. Frågorna om vilken valuta Skottland ska ha och huruvida man kommer att söka sig till EU, är sådant som partiet inte kunnat svara på. Dessutom varnade partiordföranden, Michael Russell, för att partiet kan tappa mer än hälften av sina röster vid nästa val, efter högsta domstolens utslag.