Motståndet mot vindkraften blir alltmer organiserat

Vindkraften har expanderat mycket kraftigt i Sverige – från 2 000 verk 2011 till närmare 5 000 år 2021. En femtedel av elproduktionen kommer från vindkraft. Effekterna på kringliggande miljö har dock visat sig bli så stora att en organiserad motrörelse nu håller på att bildas, lokal i grunden men med ett brett samarbete på flera fronter.

Det sågs länge som något självklart att vindkraft var en av de mest miljövänliga energikällorna, med småskalighet och miljöhänsyn så att säga inbyggd i sig.

Industrialiseringen av vindkraftsutbyggnaden och den storskalighet som den fört med sig har nu dock förändrat opinionen om vindkraft. Det har även drivit fram en bred och allt mer välorganiserad motståndsrörelse i Sverige, med lokala föreningar som bas men med ett brett perspektiv och politiskt intresse. Det skriver Dagens Nyheter (DN).

Motståndet växer

Den motståndsrörelse som har tagit form så här långt liknar de motståndsrörelser som historiskt faktiskt har lyckats få genomslag i Sverige – starkt fokuserade runt en fråga, opolitiska i andra frågor och partipolitiskt neutrala, kunskapsinriktade och inställda på utveckling.

Det är en rörelse som liknar nykterhetsrörelsen (även om det var länge sedan), rörelserna mot fastighetsskatt och löntagarfonder, eller den gamla miljörörelsen när den var ny. Lokala rörelser mot oönskade förändringar finns det många exempel på. Motvind Sverige är för närvarande en paraplyorganisation för alla som gör lokalt motstånd mot vindkraft.

Den politiska basen blir allt bredare

Ebba Busch har svängt från att vara motståndare till att omfamna vindkraft. Foto: Regeringskansliet
Ebba Busch har svängt från att vara motståndare till att omfamna vindkraft. Foto: Regeringskansliet

Vindkraft har blivit en fråga med en sådan laddning att det ibland inte riktigt finns en vanlig, normal debatt med förnuft och fakta som underlag. Bland de märkligare inslagen i vindkraftsammanhang finns energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), som har gått från att vara vindkraftsmotståndare i valrörelsen till att vara vindkraftsanhängare som energiminister.

Totalt sett växer dock motståndet mot vindkraft och nu också av en anledning som kommer att sätta stål i dem som redan nu är vindkraftsmotståndare och även göra dem många fler: banker har börjat värdera ner fastigheter och sänka deras värden som lånesäkerhet på grund av kommande eller projekterade vindkraftsinstallationer.

Det kan förväntas få stor effekt, för fastigheter är ofta den enda riktiga kapitalinvestering som människor har och det gör frågan så mycket mer aktuell och berörande. Det kan ta engagemanget från sval hobbynivå till djupt personligt, för det gäller det egna livet och det man har för sig själv, tillgångar och möjligheter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter