MP pekar ut omfattande korruption i Sverige

Märta Stenevi och Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet, pekar i en debattartikel ut den omfattande korruptionen i Sverige och EU. De påtalar olika problem och tänkbara åtgärder mot detta. Men de missar de värsta exemplen på korruption, hos World Economic Forum och Bilderberggruppen, varav Bah Kuhnke själv har deltagit på den förstnämnda.
Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke. Foto: Wikipedia/ Vogler

Tidigare i veckan kunde Frihetsnytt rapportera om att Sverige sjunkit i korruptionsindexet när Transparency International redovisade sin årliga mätning över korruptionen i världen och i vilken utsträckning länderna åtgärdade detta.

Frihetsnytt pekade ut ett flertal exempel som bevisade korruption i Sverige, däribland de hemliga stora partibidragen (som partierna egentligen redogöra varifrån de kommer, men flera riksdagspartier har hittat olika kryphål för det), samt hur tidigare politiker som gått över till näringslivet utnyttjar sina positioner för att gynna tidigare partikamrater.

Ytterligare en aktör som reagerar på resultatet av mätning är Märta Stenevi, det ena språkröret för Miljöpartiet (MP), samt Alice Bah Kuhnke, tidigare miljöpartistisk kulturminister i Stefan Löfvens rödgröna regering. I en debattartikel i Expressen pekar de ut problemet med hemliga partibidrag, samt det faktum att regeringen nyligen valt att lägga ned en utredning om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv.

Märta Stenevi
Märta Stenevi. Foto: Wikipedia/ News Oresund

De tar även upp problemen på EU-nivå, i synnerhet den omfattande korruptionsskandal som kom till ytan i december, där flera EU-toppar blev påkomna med att ha tagit emot mutor för att på olika sätt gynna arablandet Qatar, något som Frihetsnytt rapporterade om.

Förslag på åtgärder

I artikeln listar Stenevi och Bah Kuhnke fyra åtgärder som bör vidtas, både på svensk nivå och inom EU, mot korruptionen. Dels ska lagen om anonyma partibidrag skärpas och kryphålen täppas till. Detta för att väljarna ska få veta vem som finansierar partierna och eventuellt kan påverka nuvarande och framtida makthavare i deras beslutsfattande. Det ska även bli hårdare straff för de som bryter mot dessa regler.

Det ska även bli förbjudet med utländsk finansiering av partier, för att inte partier i Sverige eller EU ska springa andra länders ärenden på de egna medborgarnas bekostnad, vilket verkligen var fallet med Qatar. Frihetsnytt kunde tidigare i veckan rapportera om de stora mängden gåvor som EU-politiker får i sin politikerroll, varav ett stort antal sannolikt inte väljer att avsäga sig mutorna.

Artikelförfattarna vill även att politikernas möten alltid ska redovisas och att det ska införas ett transparensregister, något som verkligen lyser med sin frånvaro. Det enda krav som finns är att EU-makthavare som ansvarar för att förhandla om lagstiftningar ska redovisa sina möten. I Sverige finns inga sådana krav överhuvudtaget, vilket innebär att det inte finns någon dokumentation om politikerna träffar resursstarka aktörer som driver på olika agendor inom beslutsfattandet.

Slutligen vill Stenevi och Bah Kuhnke att visselblåsarfunktionen ska stärkas, så att medarbetare kan informera om korruption förekommer, utan att få sin identitet röjd och riskera konsekvenser.

Problemen går djupare än så

Sveriges problem med korruption går djupare än vilka bidrag ett parti tar emot eller huruvida ett möte dokumenteras. I onsdags kunder Frihetsnytt skriva om dokumentären Frimurarnas hemligheter på TV4, där det avslöjas att över 400 män inom rättsväsendet, domstolar, polis, advokater och åklagare är medlemmar inom samma frimurarloge (lokala avdelningar av frimureriet), där medlemmarna förväntas visa en obrottslig lojalitet mot logen och sina ”bröder”. Detta orsakar problemet med dubbla lojaliteter, mot samhället och mot logen, samt vilken som väger tyngst om lojaliteterna kolliderar.

I samma artikel togs även upp de hemliga möten som hålls inom World Economic Forum (WEF) och Bilderberggruppen, två sammanhang där folkvalda politiker sammanstrålar med representanter för finanseliten.

Märta Stenevi verkar inte ha deltagit i dessa sammankomster, men Alice Bah Kuhnke deltog 2018 i WEF-mötet i Davos, enligt ett pressmeddelande från regeringen. I ett inlägg på Twitter och medföljande svarsinlägg påtalas de olika åtaganden som den tidigare kulturministern ska ha ställt upp på i WEF-sammanhang. Då uppstår frågan om varför hon förespråkar att möten som beslutsfattare har ska dokumenteras, när hon själv deltar på möten som är ökända för att inga mötesprotokoll offentliggörs och ingen medierapportering tillåts inifrån mötena.

2016 blev hon utfrågad om sin inställning till att statsministern (Stefan Löfven) deltagit på Bilderbergmötet, där ingen som helst transparens förekommer. Hon gav där uttryck för att hon stödjer transparens, men så mycket ser sade hon inte och hon verkar inte heller ha gjort några vidare ställningstaganden i frågan sedan dess.

De åtgärder som Stenevi och Bah Kuhnke föreslår är ett steg i rätt riktning för att motverka korruptionen, men ytterligare steg bör omfatta åtgärder mot de ljusskygga stormöten där folkvalda politiker och finanseliten håller hemliga möten och kommer överens om åtaganden som inte folket informeras om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter