MP-toppen: etniska intressen går före klimatfrågan

För miljöpartister brukar klimatfrågan och klimatanpassningen, den så kallat ”gröna omställningen”, ses som det viktigaste i samhället. Men när det krockar med etniska särintressen är det plötsligt inte lika intressant.

Under måndagskvällen intervjuades Miljöpartiets (MP) toppnamn inför EU-valet, Alice Bah Kuhnke, i programmet ”Utfrågningen” på SVT. Där fick hon svara på frågor om vad hon anser är viktigast att driva i EU.

Huvudfokus låg på den ”gröna omställningen”, som innebär att samhället omformas för att få bort koldioxidutsläppen. En sådan omställning skulle kosta enorma summor. När invånarna i Tysklands huvudstad Berlin våren 2023 röstade om en sådan omställning talades det om en kostnad på 100 miljarder euro (motsvarande runt en biljon svenska kronor). Berlinborna valde att rösta nej.

Sådana kostnader bekymrar inte Bah Kuhnke, som anser att omställningen måste kosta. Inte heller har hon varit bekymrad över att inskränka de personliga friheterna för att få ned utsläppen.

Plötsligt blir inte klimatfrågan prioriterad

Medlemmar i det norska sametinget, iklädda traditionell gákti. Foto: Wikipedia/ Marie Lousie Somby/ CC BY 2.0 DEED

Det som däremot bekymrar henne är om etniska minoritetsgrupper drabbas negativt av omställningen. För att kunna bryta de mineraler som krävs till bland annat batterier och annan teknologi, behövs det gruvor. Inte minst i Norrland talas det om att öppna nya gruvor för detta, men detta kan påverka samerna negativt.

Då är plötsligt inte den gröna omställningen det viktigaste. Som enda parti hade MP röstat nej till att kunna öppna nya gruvor.

– Vi ville att man i de här ansökningsprocesserna också skulle lyssna till samerna och lokalbefolkningen, men när det föll bort i förhandlingarna röstade vi nej, sade hon i intervjun.

Grön omställning eller samernas rättigheter?

Hon fick då en rak fråga: om det ställs på sin spets mellan jordartsmetaller till den gröna omställningen och samernas rättigheter, skulle hon då välja samernas rättigheter? På detta försökte hon först svara undvikande, men gömde sedan svaret bakom prat om ”mänskliga rättigheter”.

Det är inte första gången som miljö- och klimataktivister prioriterar etniska särintressen framför klimatfrågan, som annars brukar rättfärdiga brott. I februari 2023 rapporterade Frihetsnytt att klimatalarmisten Greta Thunberg protesterat mot vindkraft på samisk mark. Den energikälla som annars hyllas av klimatalarmister blev plötsligt icke önskvärt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter