MP-toppen kritiserar DCA: ”Kärnvapen på svensk mark”

Sveriges ”försvarsavtal” med USA, det så kallade DCA-avtalet, får allt hårdare kritik. Nu menar Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén att det kan leda till kärnvapen på svensk mark. Med tanke på avtalets luddighet kan det ske såväl i krigs- som i fredstid.

Frihetsnytt kunde under morgonen rapportera om att Sveriges avtal med USA, Defense Cooperation Agreement, skall godkännas av Sveriges riksdag under tisdagen den 18 juni. Avtalet innebär att USA får fri tillgång till 17 militärbaser, där dessutom amerikansk lag kommer att gälla.

Vänsterdebattören Jan Guillou har kritiserat avtalet för att likna något som godkänns efter en kapitulation och risken för kärnvapen har lyfts fram av flera debattörer.

Helldéns attack

Till kritikerna sällar sig nu Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. MP-språkröret debatterade frågan med försvarsminister Pål Jonsson i Sveriges Radio under förmiddagen.

Han menar att det öppnar upp för kärnvapen, eftersom det inte står något om kärnvapen i avtalet. Det finns inte heller någon lagstiftning som begränsar kärnvapen, till skillnad från i exempelvis Finlands motsvarande avtal.

Pål Jonsson avfärdade det hela med att ”det inte finns något behov av kärnvapen”. Detta trots att hans egen statsminister Ulf Kristersson sagt att det kan vara aktuellt i krigstid. Pål Jonsson medgav dock, efter att ha pressats av programledaren, att det inte finns något som utesluter det ”om situationen förändras”.

Kärnvapen i fredstid

Daniel Helldén gick dock ännu längre och lyfte fram att avtalet är så ”luddigt skrivet” att det inte heller förhindrar kärnvapen i fredstid. Det enda som skulle behövas är att regeringen godkänner det.

Helldén framhävde vidare att det inte finns något folkligt stöd för kärnvapen och att kärnvapen i Sverige i sig leder till att Sverige blir en måltavla för just kärnvapen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter