”Mr Bean” känner sig lurad av elbilar

Elbilar lyfts fram av klimatalarmister som det självklara miljövänliga alternativet till fossildrivna bilar. En som däremot inte är lika imponerad är den legendariske brittiske skådespelaren och ingenjören Rowan Atkinson, känd som bland annat ”Mr Bean” och ”Svarte Orm”.

Att hålla fast vid sin gamla bensin- eller dieseldrivna bil ett tag till, framför att köpa en elbil, kan vara ett bättre alternativ för miljön. Det hävdar Rowan Atkinson, den brittiske skådespelarlegenden som gjort sig känd för sina roller som ”Mr Bean”, ”Svarte Orm” och ”Johnny English”, i en debattartikel i The Guardian. Han äger själv en elbil och uppskattar den väldigt mycket, men känner sig lurad av etablissemangets entusiasm för den som ett miljövänligt alternativ.

Till skillnad från många andra kända personer som uttalar sig i olika frågor, har Atkinson den akademiska kompetensen för att trovärdigt kunna uttala sig om detta. Han har en examen i elektronisk teknik, samt en masterexamen i kontrollsystem. Utöver det har han under större delen av sitt liv varit en hängiven bilentusiast och är väl insatt i tekniken och utvecklingen.

Mer utsläpp med elbilar

Enligt honom handlar diskussionen om utsläpp enbart om en del av bilen, nämligen dess avgasrör, och den brittiska regeringen strävar efter ett förbud att sälja nya bensin- och dieselbilder från och med 2030, medan EU i sin helhet vill införa förbudet 2035.

Faktum är dock att elbilar står för större koldioxidutsläpp, uppemot 70 procent, jämfört med vanliga fossildrivna bilar. Orsaken är de litiumjonbatterier som tas fram till elbilarna. De är både enormt tunga, kräver stora mängder mineraler (vilket innebär skövlade skogar) och energi för att tillverka. Dessutom räcker batterierna bara i ungefär 10 år, innan det blir dags att köpa nya.

Det stora problemet ligger även i samhällets slit-och-släng-kultur, där den genomsnittlige bilägaren enbart har sin bil i tre år innan det blir dags att köpa en nya. Om detta hålls igång tillsammans med elbilsproduktionens stora mängder utsläpp, kommer det alltså att innebära att de fruktade utsläppen ökar.

Han välkomnar den fortsatta utvecklingen av alternativ och har stor tilltro till bilar som går på vätgas, men påtalar att tekniken inte finns på plats för att kunna prata så engagerat om minskade utsläpp.

Förkämpe för yttrandefrihet

Utöver sina hyllade skådespelarinsatser och stora bilintresse, är Rowan Atkinson även känd som en hängiven anhängare av yttrandefrihet. Till skillnad från många andra kändisar som ska plocka poäng genom att ta ställning för politiskt korrekta åsikter som uppskattas av media, är han i regel väldigt fåordig när det gäller politik.

De gånger som han verkligen uttalar sig är när han upplever att yttrandefriheten hotas, och är inte rädd för att kritisera lagar som ska bekämpa ”hatiska uttalanden” mot olika minoriteter. 2005 tog han, liksom flera andra skådespelare, ställning mot Racial and Religious Hatred Act 2006 (ungefär motsvarande ”hets mot folkgrupp”), som de upplevde skulle ge vissa religiösa grupper möjligheten att tysta kritiker.

I augusti 2020 tog han ställning mot det radikalt politiskt korrekta Scottish National Partys (som än så länge utgör det skotska parlamentets dominerande parti) Hate Crime and Public Order Bills. 2021 kritiserade han nedstängningskulturen (eng. ”cancel culture”) och liknade de aktörer som försöker tysta det fria ordet genom att få oliktänkande avstängda, med medeltida mobbar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter