MUF får kalldusch – Leif Östling: ”Vi måste granska det här”

MUF misstänks för att köpt röster och förlorar därför miljonbidraget som bär deras verksamhet. Samtidigt som MUF kämpar för att få tillbaka sitt bidrag väcks frågan varför skattebetalarna ska betala för att hålla politiska organisationer under armarna? Den tidigare vd:n för Scania, Leif Östling, säger till Frihetsnytt att systemet behöver granskas.

Moderata ungdomsförbundet (MUF) får 2,8 miljoner skattekronor i statligt bidrag för 2023. Ansvarig för att betala ut pengarna är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som idag gav beskedet att ungdomsförbundet inte lever upp till demokrativillkoret och därför stryper bidraget.

Misstänkt röstfusk inom MUF ligger bakom beslutet

Anledningen till att bidraget stoppas är att MUF:s ordförande Douglas Thor har försökt att påverka valet av en lokal ordförande genom att uppmuntra andra att betala avgiften för nya medlemmar och därmed se till att ”rätt person” blir vald.

Douglas Thor, ordförande Moderata Ungdomsförbundet. Foto: Wikipedia/ Esparagus5
Douglas Thor, ordförande Moderata Ungdomsförbundet. Foto: Wikipedia/ Esparagus5

Det misstänkta röstfusket fick MUCF att inleda en utredning som idag är klar med slutsaten att ”röstköp inte förekommit”. Myndigheten anser samtidigt att det som skett är ”ytterst problematiskt” och överväger nu att kräva tillbaka det statliga bidrag på 2,7 miljoner kronor som MUF hittills fått för 2023.

Det är dock ytterst problematiskt att er ordförande, som är förbundets främsta företrädare, har försökt att köpa röster för att påverka valet av ordförande i distrikt Jämtland. Att som företrädare för en organisation, sett till den ställning denne har inom verksamheten, försöka påverka medlemmarnas inflytande anser MUCF strider mot villkoret om demokratisk uppbyggnad, skriver MUCF i sin rapport enligt Aftonbladet.

Ungdomsförbundet är enligt uppgifter till Aftonbladet ”mycket förvånade” över beslutet och anser att det är fullständigt felaktigt. Senast den 7 juli måste ungdomsförbundet inkomma med ett svar till myndigheten.

Partierna är beroende av bidrag

Samtliga politiska partier med mandat i riksdag, region eller kommun får statliga bidrag för att kunna bära sin verksamhet. Men det har inte alltid varit på det sättet utan först 1966 beslutade riksdagen att riksdagspartierna skulle få statliga bidrag och 1969 beslutades det att region- och kommunpartier också skulle få bidrag för att bära sin verksamhet.

Innan dess finansierades partierna av sina medlemmar genom medlemsavgiften och genom verksamheter som partierna hade. Den nya situationen med att partierna får statliga bidrag har dock lett till kritik.

2013 släppte Timbro rapporten ”Det politiska bidragsberoendet” som redogjorde för hur politiska partier blivit beroende av de statliga bidragen för att överhuvudtaget kunna bedriva sin verksamhet. Partierna är inte längre beroende av sina medlemmar för att kunna bedriva sin verksamhet och exempelvis centerpartiet uppgav 2010 att de hade 0 procent i intäkter från sina medlemmar.

Situationen är anmärkningsvärd eftersom partierna inte längre behöver bry sig om vad deras medlemmar tycker om den förda politiken utan kan fortsätta på det sätt som de tidigare gjort även om medlemmarna själva tycker att politiken är förkastlig.

Leif Östling: ”Vi måste granska det här”

Den etiska frågan om partierna ska få besluta att ge bidrag till sig själva har fått många att grubbla. Flera är negativa medan andra är positiva.

En av dem som är positiv till att systemet med statliga bidrag till politiska partier finns, är den tidigare vd:n för Scania och grundaren av Kommissionen för skattenytta – Leif Östling.

Leif Östling, 2012. Foto: Wikipedia/ Vogler
Leif Östling, 2012. Foto: Wikipedia/ Vogler

Han anser dock att systemet behöver granskas och ses över med tanke på att det är nästan 60 år sedan det implementerades.

De här bidragen som partierna får har inte granskats på väldigt länge. Finns det anledning att granska det här systemet igen som ändå är nästan 60 år gammalt?

– Ja, absolut. Därför att systemet är riggat efter det som gällde för 60-70 år sedan. Tiderna har förändrats och det är det vi har sagt på Kommissionen för skattenytta, att vi måste granska det här med utgångspunkt i de tider vi lever i nu. Och se vad som är relevant och bra och vad som inte fungerar. Jag tror att det är väldigt viktigt i ett demokratiskt system att vi hela tiden gör sådana här granskningar från olika håll. Jag tror att det är jätteviktigt för trovärdigheten för vårt demokratiska system, säger Leif Östling till Frihetsnytt.

De som tidigare har föreslagit en granskning har sagt att det måste göras av en utomstående oberoende aktör eftersom partierna inte ska få påverka eller välja ut vem som ska granska dem. Det finns en viss risk att man inte säger nej till sin egen inkomstkälla. Är det här en risk som du också ser, att de som granskar hur skattepengarna används är lite jäviga i sina beslut och granskningar?

– Ja det är klart det finns det. Det är därför det finns tjänstemän som gör dessa granskningar. Men absolut, det finns en risk att det finns en jävighet i det hela, säger Leif Östling till Frihetsnytt.

– Allt ska vara transparent och kunna granskas i ett demokratiskt samhälle för att kunna få en debatt.

Finns det en risk att politiska partier som egentligen bärs av statliga bidrag tappar fotfäste och relationen till folket som de företräder. Att de inte längre är beroende av dem annat än vart fjärde år när det ska röstas?

– Det är naturligtvis en del av problematiken av ett sådant här system och man kan ju fråga sig hur mycket det påverkar den politiska retoriken. Det är väldigt svårt att säga, säger Leif Östling.

– Jag tycker det är bra att ni lyfter det här. Det är så i alla demokratier, man måste kunna lyfta sådana här frågor och lägga dom under luppen och säga att vi måste nog titta över det här igen, säger Leif Östling.

– Jag tror att det är jätteviktigt att olika grupperingar gör en granskning och kollar: Hur fungerar vår demokrati? På vilka punkter fungerar det inte, och det är på det sättet vi kan få igång en debatt, avslutar Leif Östling.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. MUF pengarna är en droppe i havet . Vi skattebetalare plundras in på bara skinnet .
  Bara tanken att politiska partier skall finansieras av skatter är helt rubbat.

  Märkligt nog är grupper som samhället på alla sätt försöker krossa livaktiga.
  NRP höll väl ut i 40 år ….och deras efterträdare kämpar på trots ständiga polisrazzior , skatterevisioner , inga konton , osv…
  Obs –jag ger inte uttryck för någon åsikt om de nämnda , utan bara exempel på att offervilja kan driva en förening.

  Frihetsnytt är dock en lysande fyr i mörkret . Hoppas på att många fler prenumererar och skriver ( vettiga ) kommentarer .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter