MUF-ordförande försökte kuppa distriktsval

De politiska ungdomsförbunden är vägen in i en politisk karriär för en del av deras medlemmar och metoderna för att segra i personstrider och maktkamper tål inte alltid dagens ljus. Nu senast gäller rapporteringen Moderata Ungdomsförbundet Jämtland, och ordföranden för hela ungdomsförbundet MUF.

Som SVT och TV4 har rapporterat har ordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, Douglas Thor nyligen agerat oegentligt i ett ordförandeval i ett av Moderata Ungdomsförbundets (MUF) distrikt, Jämtland. Det framgår att Douglas Thor har varit medveten om det olämpliga i sitt agerande eftersom han har sökt förfara utan insyn utifrån.

Klassiska metoder

Det framgår i chatten som TV4 publicerat att Douglas Thor agerat med en metod som blivit klassisk vid maktkamper i mindre föreningar: att i hemlighet skapa mycket stor tillströmning, i sista ögonblicket, av medlemmar som uppmanats att rösta på ett visst sätt.

Metoden anses allmänt oetisk eftersom den går emot den demokratiska principen att förändringar ska ske efter debatt och insyn med alla kort på bordet, oavsett om frågan gäller personval eller annat.

Ett ytterligare mycket tveksamt inslag i Douglas Thors agerande mot MUF Jämtland är att det verkar som att han tänkt finansiera medlemsavgifterna för de medlemmar som skulle strömma in sent och avgöra valet. Syftet med valmanipulationen var i grunden att söka avsätta den sittande ordföranden i distriktet, Carl-Oscar Franzon.

Misslyckat försök

Försöket i Jämtland misslyckades, eftersom MUF Jämtland på samma sätt som många andra politiska föreningar har regler som gör att valmanipulation med snabb medlemstillströmning helt enkelt inte är möjlig. I MUF Jämtlands fall handlar det om en spärregel som kräver sex veckors medlemskap för rösträtt.

Carl-Oscar Franzon sitter kvar, och Douglas Thor tar med sig en besvärlig belastning in i sin tilltänkta politiska karriär, där han redan börjat profilera sig som en förkämpe för illegala invandrare i Sverige.

Tveksam kultur i flera ungdomsförbund

Partier och deras ungdomsförbund i Sverige har idag bara en obetydlig del av sina inkomster från medlemsavgifter, resten kommer från offentligt stöd av olika slag. De mycket stora pengar som dessa stöd utgör, liksom de mycket höga politikerarvodena till den lilla grupp som lyckas göra politisk karriär, är också grogrunden för en allmänt oetisk kultur framför allt i partiernas ungdomsförbund.

Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) på den andra politiska sidan, är ett exempel på den saken, när de polisanmäldes för medlemsfusk.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ett stort problem är att riksdagspartierna finansieras via våra skatter.
    I ungdomsförbunden skolas dumdryga viktigpettrar och vänjer sig vid att få bra betalt för div. poster.
    Nej….partierna skall givetvis finansieras av sina medlemmar.
    Ulf K. kunde sälja bingolotter , Fredrik R. kunde sälja kokosbollar och Carl Bildt tuggummi.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter