Muminförfattarinnans okända verk ställs ut

Den finlandssvenska författarinnan Tove Jansson är framförallt berömd för sina böcker om mumintrollen. Men hon skapade även flera andra verk, både litteratur och konst. Nu kommer möjligheten finnas att ta del av verk som aldrig tidigare visats offentligt.

Från den 29 september till den 28 oktober kommer möjligheten finnas att uppleva den finlandssvenska författarinnans Tove Janssons tidigare opublicerade verk på Houses of Tove Jansson, 16 Avenue Foch i Paris, rapporterar The Guardian.

Framsidan till ett exemplar av Alice i Underlandet, med Tove Janssons illustrationer. Foto: Frihetsnytt
Framsidan till ett exemplar av Alice i Underlandet, med Tove Janssons illustrationer. Foto: Frihetsnytt

För den breda allmänheten är Jansson världsberömd och hyllad för sina böcker om mumintrollen, däribland Kometen kommer, Trollkarlens hatt och Det osynliga barnet, samt flera tecknade och humoristiska versioner av muminfamiljens äventyr.

Under utställningen kommer flera opublicerade muminillustrationer att visas, tillsammans med andra konstverk som hon skapade under sitt produktiva liv. Det var inte bara böcker och illustrationer till dessa som hon producerade, utan var även en flitig målare.

Utöver sina egna böcker bidrog Tove Jansson med illustrationer till utgåvor av andra författares verk, däribland Lewis Carrols Alice i Underlandet och J.R.R. Tolkiens Hobbiten.

Nyligen kunde Frihetsnytt rapportera att flera av Janssons böcker kommit med på brittiska BBC:s lista över världens 100 bästa barnböcker. Tack vare hennes närvaro, tillsammans med Astrid Lindgren, gjorde det svenskan till det vanligaste originalspråket, efter engelska, på listan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter