Museum räddade stor svensk kulturskatt från förstörelse

Efter att ha hotats av totalförstörelse i samband med en vattenskada för 3 ½ år sedan, lyckades Nordiska muséet i Stockholm med att inte bara rädda de skadade negativen utan även digitalisera dem. Negativen sträcker sig över lång tid och är av stort kulturhistoriskt värde för Sverige och svenskarna.

Frihetsnytt fick även en kommentar från kulturvetaren Henrik Scheutz som beskriver vilka kulturskatter som har räddats och vad de betyder för svenskarna.

Uppdaterat: 24-06-20, kl. 16:10

Höll på att sluta i katastrof

Det var i januari 2021 som olyckan var framme på Nordiska muséet när arkivet drabbades av en vattenläcka som fuktskadade 100 000 känsliga negativ. Därför sattes en akut räddningsaktion i verket, vilken visade sig bli väldigt lyckad.  

Muséet publicerar därför nu en rapport vid namnet ”100 000 bildminnen” där det beskrivs hur de lyckades rädda materialet. Projektledaren Sara Ellenius menar att de tagit med sig många lärdomar från projektet.

En av många gamla negativ som räddats och som nu finns att beskåda för allmänheten. Foto: Wikipedia /Britta Oskarsson, Åsträsk, (Oskarsson_1_23_0025)
Ett av många gamla negativ som räddats och som nu finns att beskåda för allmänheten. Foto: Wikipedia /Britta Oskarsson, Åsträsk – Nordiska Muséet, (Oskarsson_1_23_0025)

-Vi har lärt oss hur vi kan ta hand om ett vattenskadat material, hur man kan bygga effektiva processer och även hur det går att bevara något som man kanske trodde inte gick att rädda

150 år gamla bilder

Bland negativen finns bilder som sträcker sig ända tillbaka till sent 1800-tal, många av dem tagna av välkända fotografer som K.W. Gullers och Sten Didrik Bellander. Enligt Sara Ellenius är det en ovärderlig del av svenskt kulturarv som har räddats.

Samtidigt har de lyckats tillgängliggöra bilderna digitalt för allmänheten, som nu kan beskåda de flesta av dem på Nordiska muséets hemsida.

Bilder som sannolikt nog aldrig hade gjorts tillgängliga digitalt om det inte varit för vattenskadan för 3 ½ år sedan.

Kulturvetaren: ”Glädjande för svenskarna och historiespridningen”

Kulturvetaren Henrik Scheutz. Foto: Skärmbild (Youtube, 2016).
Kulturvetaren Henrik Scheutz. Foto: Skärmbild (Youtube, 2016).

Frihetsnytt kontaktade kulturkännaren och Stockholmsguiden Henrik Scheutz för en kommentar gällande de svenska kulturskatter som räddats undan förstörelse och gjorts tillgängliga för allmänheten.

-Vad betyder bilderna för svenskarna ur ett kulturhistoriskt perspektiv?
Det har naturligtvis en enorm betydelse eftersom negativen har ett stort kulturhistoriskt värde. Det är även anmärkningsvärt att de kunnat bli fuktskadade med tanke på vilka värden som riskerar att gå förlorade.
Samtidigt är det givetvis en stor lättnad att de kunnat räddas och härligt att det sker något positivt på kulturfronten. Man är ju så van vid allt elände numera och att mycket gammal svensk kultur förstörs.


-Varför bör alla svenskar gå in på hemsidan och beskåda några av bilderna?
Det är naturligtvis viktigt för vår historia och i detta fall svensk historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet. Med tanke på att historielösheten brett ut sig så mycket bland svenskarna, kanske digitaliseringen och offentliggörandet av bilderna kan få fler svenskar att få upp ögonen för sin kultur och historia.

Tack vare digitaliseringen av de kulturhistoriska bilderna kan det skapas ett större intresse som inte annars hade varit möjligt.


Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Detta var ju goda nyheter.

    Jag minns att prins Wilhelm filmade mycket , och en del filmer har visats på SVT.

    Särskilt minns jag en film där prinsen satt bredvid Sickan Carlsson och rökte , hela lokalen var rökig , men Sickan som inte rökte såg glad ut i alla fall.

    1908-14 var prins Wilhelm gift med ryska storfurstinnan Maria Pavlovna . I äktenskapet föddes Lennart Bernadotte som fick Mainau av någon släkting . Det är öppet som museum.

    Storfurstinnan tyckte att Wilhelm var en riktig tråkmåns och drev igenom skilsmässa .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter