Elon Musk, kanske världens mest medialt omtalade företagsledare, är nu åter rankad som världens rikaste man efter en rockad i toppen på listan. Han representerar ingen politisk åsiktsriktning utom sin egen, men har redan tidigare lagt in mycket av sin (stora) politiska och ekonomiska tyngd i vågskålen för att stötta yttrandefriheten.
Vem som är världen rikaste man beror ofta på konjunktursvängningar under korta tidsrymder. Man kommer väl till listan över världens rikaste män med hjälp av sin egen affärsverksamhet, men väl där kommer personer att byta plats lite sporadiskt på grund av kortfristiga händelser.
Mest har väl det hela ett symbolvärde, och är kanske en naturlig nyhet att rapportera, som nu när BBC meddelar att Elon Musk på nytt är världens rikaste, sedan den politiskt betydligt mindre kontroversielle Bernard Arnault, chef för lyxvaruproducenten LVMH lämnat platsen eftersom den tidigare ruschen i lyxvaror bedarrat. Elon Musk har en beräknad förmögenhet på 192 miljarder dollar, 2073 miljarder kronor. Som jämförelse var Sveriges BNP 2022 152 miljarder dollar.
Symbolvärde för yttrandefriheten
Elon Musk är ingen naturlig representant för etablissemanget av globalister, även om han verkar inom det system som de upprätthåller. Han kan beställa medieutrymme genom sin ställning i samhället. Han tar då och då kontroversiella ståndpunkter och fattar kontroversiella beslut, som köpet av Twitter för 44 miljarder dollar, inte så mycket för affärsmöjligheterna som för att Twitter har blivit en oundgänglig del av den offentliga debatten.
Den offentliga debatten skulle ha lidit stor skada av ett Twitter som hade fortsatt på samma PK-bestämda väg som tidigare. Elon Musk ville inte ha det så, och lade en stor del av in personliga förmögenhet i potten för en förändring mot större yttrandefrihet. I den meningen är han en positiv kraft för ökad och bättre yttrandefrihet världen över.