Musk frikänd från anklagelser om marknadspåverkan

Många misstänker att Elon Musk, kontroversiell ägare av Tesla och Twitter, är extra utsatt för uppmärksamhet från makthavarkretsar genom sitt oreserverade ställningstagande för yttrandefriheten. Nu går han fri i ett fall som gäller Tesla.
Amerikansk lag och praxis på värdepappersmarknaden

Historiska erfarenheter med storskaliga bedrägerier mot allmänheten har gett amerikansk lagstiftning med skarpa konsekvenser för oredlighet och bedrägerier på värdepappersmarknaden. Det är kort sagt mycket farligt att i USA ägna sig åt ohederligt agerande som drabbar aktieägare, med tanke på de eventuella konsekvenserna.

Elon Musk om Tesla

Tvisten, som kommit upp i domstol i San Francisco, gäller om Elon Musk hade rätt när han meddelade (på Twitter) att han hade säkrat finansiering för att eventuellt köpa ut Tesla från börsen, till 23 procents premie relativt dåvarande aktiekurs. Kursen varierade starkt mellan dessa Twitter-meddelanden och fram till ett nytt meddelande om att något utköp inte skulle ske. Många som förlorat pengar på dessa kursvariationer gav Musk skulden och inledde en stämning.

Men nu frias han från dessa anklagelser, rapporterar Reuters.

Musk hade muntliga löften från Saudiarabiens statliga investeringsfond, och höll sig till dessa även om de senare drogs tillbaka. Han menade också att han under alla omständigheter hade kunnat sälja tillgångar i SpaceX-aktier och säkrat finansiering även utan saudierna.

Elon Musk går vidare med sina tre storbolag, Tesla, Twitter och SpaceX, med en vunnen rättsprocess i bagaget och med sitt engagemang för yttrandefriheten kvar.

Hård press för sin yttrandefrihet

Som Frihetsnytt har rapporterat om vid ett flertal tillfällen har Elon Musk varit under attack från censurivrare, sedan han köpt Twitter och återbördat yttrandefriheten till plattformen. EU har hotat med konsekvenser om han inte inför hårdare censur och en tysk minister har krävt att vissa inlägg ska censureras.

Det är inte omöjligt att, den avslutade, processen var ett försök av Musks motståndare att sänka honom. Men i och med domslutet har de denna gång misslyckats.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter