Musk kan rikta hårt slag mot ”amerikanska Expo”: ADL

Den mäktiga lobbyorganisationen ADL har tidigare drivit omfattande kampanjer mot X/Twitter, med anklagelser om att plattformen sprider ”antisemitism”. Flera gånger har krav framförts om att inskränka yttrandefriheten på X/Twitter. Nu är plattformens ägare, Elon Musk, trött på detta och överväger kraftfulla åtgärder mot organisationen, kort efter att X/Twitters användare efterfrågat detta.

Techentreprenören och X/Twitter-ägaren Elon Musk överväger att inleda en stämning mot Anti Defamation League (ADL), en mäktig organisation i USA som aktivt och aggressivt tar strid för judiska intressen, framförallt i USA. Detta meddelar Musk i ett inlägg på X/Twitter.

Har krävt omfattande censur

Orsaken är de många anklagelser som ADL har riktat mot att X/Twitter tillåter sådant som anklagas för att vara ”antisemitism”. Enligt Forbes har ADL pekat ut över 5 000 inlägg som ”antisemitiska” sedan februari 2023. Organisationen anser därefter att X/Twitter inte har gjort tillräckligt för att censurera plattformen och att ”bara” 28 procent av det som flaggats har censurerats.

När inte X/Twitter har gått ADL till mötes har dessa börjat kontakta annonsörer för att skrämma bort dem. På andra sätt har organisationen varit drivande i att peka ut plattformen som en grogrund för antisemitism, vilket Musk säger har påverkat X/Twitters inkomster.

Som ett svar på en kommentar om stämningen skriver Musk att ADL har förstört ”halva värdet för företaget” och man kommer att kräva dem på 22 miljarder dollar (ungefär 244 miljarder kronor) i skadestånd.

Kommer tvingas till ett namnbyte

Om ADL skulle förlora målet, kommer det inte att stanna vid ekonomisk kompensation, utan det kan även bli aktuellt med ett namnbyte. Anti Defamation League kan översättas till svenska som ”Anti-ärekränkningsförbundet”. Om de förlorar kommer Musk att insistera på att de tar bort ”anti” i namnet och enbart blir Defamation League (sv. ”Ärekränkningsförbundet”).

”ADL är den största orsaken till antisemitism”

Censurkraven har inte tagits emot väl av Musk, som skriver att ADL, genom sitt aggressiva beteende, själva utgör den största grunden för antisemitism. Orsaken är att om att allt maktkritiskt pekas ut som ”antisemitism”, så kommer folk att uppfatta det som att det enbart är judar som utgör makten, eftersom det egentliga bara kan vara ”antisemitism” om det riktas mot judar.

Däremot kommer Musk inte att censurera organisationen från Twitter, eftersom han fortfarande för yttrandefrihet och organisationens rätt att säga åsikt. Men han accepterar inte försök att tysta andras åsikter och yttrandefrihet.

”Amerikanska Expo”

ADL har stora likheter med den svenska stiftelsen Expo, som också har gjort det till en affärsidé att peka ut all kritik av makten som ”rasism” och ”högerextremism”, samt kartlägga oliktänkandes åsikter. Detta har gjort att bland annat Fria Tider kallar ADL för ”amerikanska Expo”.

Nyligen pågick kampanjen #BanTheADL, där flera användare på X/Twitter uppmanar plattformen att förbjuda ADL, med anledning av de censurkrav som organisationen framfört. Att Musk nu överväger att slå ett slag mot en av de största censurivrarna i USA, välkomnas av många, även personer med judiska kopplingar.

ADL:s Vd, Jonathan Greenblatt, är även en aktiv deltagare i World Economic Forum (WEF) och har kontakt med organisationens ledare, Klaus Schwab, vilket uppmärksammas av en användare på X/Twitter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Förr eller senare skall vi göra upp räkningen med expo !!
    Alla registrerade skall ha ersättning .
    Ersättningen skall hämtas bland dom som bidragit på olika sätt till expos finansiering .

    Skadestånden till dom drabbade kan bli mycket omfattande .. sammanlagt 100 tals miljoner säkerligen …

    Vi som personregistrerats måste få full upprättelse och alla som på minsta sätt samverkat med expo måste straffas.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter